Darko Kontin predstavlja recept u kojem je glavni sastojak cvijet, a predstavio ga je na otvorenju 51. Floraarta na Bundeku
Sastojci:
Jaffa sok (okus po želji) 2 kom
Voda 250 ml
Želatina u listićima 3 listića (5 g)
Prazna ljuska jajeta 4 kom
Jestivi cvijet 8 kom
Postupak:
1. Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom od noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke
2. Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kad su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (Ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline)
3. Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vodu koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).
4. Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i putite ju da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.
5. U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zasebni okus). Preporuka je da stavite više Jaffa sirupa na količinu tekučine s kojom bi ga
inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.
6. U ljuske jajeta stavite jedan od dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom u Jaffa sokovima.
7. Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.
8. Žele kapljice najlakše je izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i sam iskliznule iz njih van.
Komentari