Jednostavni veganski sladoledi

Rijetka su mjesta na kojima se nude sladoledi koji ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla. Na sreću, upravo je takve, veganske hladne poslastice vrlo lako napraviti kod kuće

Sladoled od badema i banana

Potrebno vam je:

• 100 g badema
• 2-3 datulje
• 2 velike ili 3 srednje banane
• 300 ml rižina mlijeka
• 100 g kockica leda

Način pripreme:

Nekoliko sati prije pripreme bademe i datulje namočite u vodu, a banane narežite na kolutove i zamrznite. Namočene bademe i datulje ocijedite pa ih stavite u blender, dodajte ostale sastojke i smiksajte. Odmah poslužite s preljevom i dodacima po želji.

Čokoladni sladoled s avokadom

Potrebno vam je:

• 400 ml punomasnoga kokosova mlijeka (iz limenke)
• 1 avokado
• 1 banana ili 100 ml bademova mlijeka
• 50 g kakao praha
• 4 žlice nektara od agave ili rižina slada
• po želji: žlica espresso kave ili žličica cimeta

Način pripreme:

Dan prije limenku kokosova mlijeka ostavite u hladnjaku kako bi se kokosovo mlijeko dobro ohladilo. Kad pripremate sladoled, iz limenke izvadite samo kremasti dio, koji će isplivati na površinu, a vodenasti ostatak odlijte (nemojte ga baciti: upotrijebite ga za smoothie). Kokosovu ‘kremu’ stavite u blender te dodajte ostale sastojke. Smiksajte pa dobivenu glatku smjesu prebacite u plitku posudu i ostavite u zamrzivaču oko 4 sata. Desetak minuta prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi, a da biste lakše oblikovali kuglice, žlicu za sladoled uronite u vruću vodu.

Sladoled od kokosa i bobica

Potrebno vam je:

• 500 g bobičastog voća po izboru
• 400 ml kokosova mlijeka (iz limenke)
• 5 žlica nektara od agave
• 1 vanilin šećer

Način pripreme:

Voće operite, posušite i po potrebi očistite od peteljki. Stavite ga u blender te dodajte kokosovo mlijeko, nektar od agave i vanilin šećer. Smiksajte pa smjesu ulijte u plitku posudu. Ostavite u zamrzivaču dok se ne zamrzne te poslužite sa svježim bobicama posuto pahuljicama od kokosa ili lagano poprženim krupno naribanim kokosom.

Komentari