Rijetka su mjesta na kojima se nude sladoledi koji ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla. Na sreću, upravo je takve, veganske hladne poslastice vrlo lako napraviti kod kuće
Sladoled od badema i banana
Potrebno vam je:
• 100 g badema
• 2-3 datulje
• 2 velike ili 3 srednje banane
• 300 ml rižina mlijeka
• 100 g kockica leda
Način pripreme:
Nekoliko sati prije pripreme bademe i datulje namočite u vodu, a banane narežite na kolutove i zamrznite. Namočene bademe i datulje ocijedite pa ih stavite u blender, dodajte ostale sastojke i smiksajte. Odmah poslužite s preljevom i dodacima po želji.
Čokoladni sladoled s avokadom
Potrebno vam je:
• 400 ml punomasnoga kokosova mlijeka (iz limenke)
• 1 avokado
• 1 banana ili 100 ml bademova mlijeka
• 50 g kakao praha
• 4 žlice nektara od agave ili rižina slada
• po želji: žlica espresso kave ili žličica cimeta
Način pripreme:
Dan prije limenku kokosova mlijeka ostavite u hladnjaku kako bi se kokosovo mlijeko dobro ohladilo. Kad pripremate sladoled, iz limenke izvadite samo kremasti dio, koji će isplivati na površinu, a vodenasti ostatak odlijte (nemojte ga baciti: upotrijebite ga za smoothie). Kokosovu ‘kremu’ stavite u blender te dodajte ostale sastojke. Smiksajte pa dobivenu glatku smjesu prebacite u plitku posudu i ostavite u zamrzivaču oko 4 sata. Desetak minuta prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi, a da biste lakše oblikovali kuglice, žlicu za sladoled uronite u vruću vodu.
Sladoled od kokosa i bobica
Potrebno vam je:
• 500 g bobičastog voća po izboru
• 400 ml kokosova mlijeka (iz limenke)
• 5 žlica nektara od agave
• 1 vanilin šećer
Način pripreme:
Voće operite, posušite i po potrebi očistite od peteljki. Stavite ga u blender te dodajte kokosovo mlijeko, nektar od agave i vanilin šećer. Smiksajte pa smjesu ulijte u plitku posudu. Ostavite u zamrzivaču dok se ne zamrzne te poslužite sa svježim bobicama posuto pahuljicama od kokosa ili lagano poprženim krupno naribanim kokosom.
Komentari