Jela s patlidžanom

Ovo ljeto uživajte u okusima jela s patlidžanima, a mi vam u nastavku donosimo recept za Caponatu

Patlidžani potječu iz Indije i Kine, a pretpostavlja se da su ih u Europu u 13. stoljeću donijeli Arapi. Danas bismo im za to trebali biti itekako zahvalni jer su patlidžani ukusno i svestrano povrće.
Osim što sadrže veliku količinu karotena, bogat su izvor vitamina A, a sadrže i cijeli niz ostalih važnih vitamina, osobito B3, koji je potreban za proizvodnju hormona estrogena, progesterona, testosterona i kortizona (Arapi i Španjolci su patlidžane smatrali afrodizijakom). Imaju više kalija nego kupus, luk, mrkva i zelena salatu. Oko 90% sastava patlidžana čini voda pa je idealan u dijetama.

patlidžan

Upotreba u kuhinji

Patlidžani lako apsorbiraju ulje. Stoga ih je prije pripreme uputno posuti solju i kratko ostaviti da miruju, a nakon toga ih osušiti papirnatim ručnicima. Na taj način neće upiti toliku količinu ulja, a to će iz njih odstraniti i eventualnu gorčinu. Patlidžani se odlično slažu s češnjakom i drugim začinskim biljem, a mogu se peći u tavi ili u pećnici, puniti ili pak usitniti u pire. Neizostavan su sastojak brojnih indijskih jela, a možemo ih naći i u specijalitetima turske kuhinje. Patlidžani ne smiju izostati ni u grčkoj musaki ili francuskom povrtnom specijalitetu ratatouille, a često ih se upotrebljava i u talijanskoj kuhinji.

Savjet

GULJENJE NIJE POTREBNO

Patlidžani se, kao i rajčice, jedu sa sjemenkama i korom, koja je tanka i ispod koje se krije većina vitamina, baš kao i rutin, supstancija koja jača krvne žile. Stoga se najčešće ne gule prije pripremanja. Za razliku od rajčica patlidžani se, međutim, ne jedu sirovi.

U nastavku vam donosimo i jedan recept s patlidžanom!

Caponata s ciabattom

Caponata

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

• 100 ml maslinova ulja
• 2 patlidžana narezana na kockice
• 2 ljutike
• 10 cherry rajčica
• 2 žličice kapara
• 40 g grožđica
• 2 stabljike celera narezane na kriške
• 40-50 ml crvenog vinskog octa
• šaka sušenih i preprženih pinjola
• bosiljak

Za ciabattu:

• 12 kriški ciabatte
• malo maslinova ulja
• 2 češnja češnjaka

1 U velikoj tavi zagrijte pola količine ulja, a zatim dodajte patlidžane pa ih pirjajte 15-20 minuta, dok ne omekšaju. Nakon toga ih izvadite iz tave, ulijte u tavu preostalo ulje, kratko prepržite ljutike, a zatim ih ostavite da se pirjaju. Nakon 5 minuta pirjanja u tavu stavite
rajčice, zatim vratite u tavu patlidžane i nakon toga dodajte kapare, grožđice i kriške celera. Dolijte vinski ocat i poklopite tavu. Pustite da sve zajedno lagano kuha 20-25 minuta na slaboj vatri.

2 Prepecite kriške ciabatte, natrljajte ih češnjakom, složite na njih pripremljenu caponatu i na kraju ih pospite pinjolima i listićima bosiljka.

PRIPREMA: OKO 50 MINUTA

Komentari