Juha od slanutka

Guste juhe savršene su jelo za hladne dane, a kako su kombinacije povrća i dodataka praktično neograničene, moguće ih je jesti svaki dan, a da ne dosade. Donosimo vam recept za juhu od slanutka

Potrebno vam je…

• 2 limenke slanutka
• 200 g kratke tjestenine (penne, pužići i sl.)
• 3 mrkve
• 1 luk
• 2 češnja češnjaka
• 2 žlice maslinova ulja
• 2 lovorova lista
• 1 kocka za povrtnu juhu
• ¼ do ½ žličice mljevenih kajenskih papričica
• 250 ml pasirane rajčice
• sol, svježe mljeven papar
• nasjeckani listići peršina za posipanje

Način pripreme:

Slanutak iz limenke ocijedite i isperite. Mrkvu očistite i narežite; luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. U većem loncu zagrijte ulje i na njemu propirjajte nasjeckan luk i mrkve. Nakon 2-3 minute dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minute. Ulijte 1,5 l vode te dodajte lovorov list, kocku za povrtnu juhu i kajenske papričice. Kad zakipi, umiješajte ocijeđeni slanutak te kuhajte dok ponovno ne zakipi. Potom ulijte pasiranu rajčicu. Ako jelo kuhate unaprijed, nakon ovoga koraka prestanite kuhati. Netom prije posluživanja ponovno stavite na vatru (ako je juha pregusta, ulijte malo vode) te kad zakipi, dodajte tjesteninu i skuhajte prema uputi na pakiranju. Posolite i popaprite po ukusu te pospite nasjeckanim peršinom.

Komentari