Juha s plodovima mora i koromačem

Ljeto je pravo vrijeme za istinske uživanje u plodovima mora, stoga vam donosimo recept za juhu zbog koje će vam nepca biti itekako 'zahvalna'

Sastojci za 6 osoba:

• 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
• 2 glavice luka
• 1 poriluk (samo bijeli dio) narezan na tanke kriške
• 1 nasitno nasjeckani komorač
• 6 nasitno nasjeckanih češnjeva češnjaka
• 1 žličica sjemenki koromača
• 2 trake korice naranče
• 375 ml suhog bijelog vina
• 400 g komadića rajčice iz limenke
• 375 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
• 1 list lovora
• 2 grančice timijana
• 4 grančice peršina
• prstohvat šafrana
• 400 g bijele morske ribe bez kostiju (filet) narezane na kockice
• 300 g očišćenih dagnji
• 6 očišćenih brbavica
• 250 g srednje velikih oguljenih škampa s repovima
• 2 šake peršina
• 12 kriški ciabatte

Priprema:

1 Luk, poriluk, koromač i češnjak 5 minuta pržite na ulju u loncu, uz stalno miješanje. Nakon toga dodajte sjemenke koromača i narančinu koricu te dolijte vino. Pojačajte vatru pa kuhajte 5 minuta, dok vino ne ispari do pola. Dodajte temeljac, rajčice, bouquet garni i šafran. Smanjite vatru pa kuhajte 15 minuta, dok koromač ne omekša. Maknite s vatre, a zatim izvadite bouquet garni.

2 Ako želite pripremiti kremastu glatku juhu, sastojke štapnim
mikserom usitnite u pire. Usitnjavanje, međutim, nije nužno – juha s
neusitnjenim sastojcima imat će zanimljivu strukturu. Ponovno zagrijte juhu i po potrebi je razrijedite temeljcem. Umiješajte ribu, školjke, peršin i škampe. Polagano zagrijavajte juhu uz povremeno miješanje (svake 3-4 minute), sve dok se školjke ne otvore i riba ne skuha. Posolite i poslužite. Najbolji prilog uz ovu juhu su prepržene
kriške ciabatte.

PRIPREMA: OKO 50 MINUTA

Komentari