Knedle od kruha

Iskoristite kruh ili žemljice od prethodnog dana i pripremite ukusan prilog – izdašne knedle

Ako vam je ostalo kruha od prethodnog dana, nemojte ga baciti jer već uz dodatak malo začina možete brzo i lako pripremiti ukusan prilog koji se ne mora jesti uvijek s gulašom na lovački i općenito s mesom. Zapecite ih s povrćem i sirom ili prelijte šalšom.

Osnovni recept:

Za 8 knedli potrebno vam je oko 8 žemljica od prethodnog dana, koje prvo narežite na kockice, a zatim
umočite u 250 ml mlijeka. Ostavite pokriveno oko 10 minuta da kruh upije tekućinu i omekša. Zatim dodajte sol, papar i 3 jaja pa dobro izmiješajte, pokrijte i ponovno ostavite 10 minuta da odstoji. Ako je tijesto prečvrsto, možete dodati još jedno jaje. Ako je premekano, dodajte još krušnih mrvica i umijesite smjesu. Od smjese oblikujte knedle.

Varijacije sastojaka:

Smjesi kruha možete dodati i pirjane kockice luka i nasjeckani peršin. Za varijantu sa slaninom pirjajte kockice luka, a zatim pržite i kockice slanine. Knedlama možete dodati i obareni nasitno narezan špinat ili sjeckani vlasac. Ako želite bogatiji okus, u smjesu dodajte šunku i gljive ili mozzarellu mariniranu u balzamičnom octu.

Kuhanje:

Za početak u lagano posoljenu i uzavrelu vodu stavite malu testnu knedlicu. Ako se raspadne, u smjesu dodajte još krušnih mrvica ili malo brašna. Kuhajte knedle 20 minuta. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih, ocijedite pa ih stavite na toplo do posluživanja.

Komentari