Danas svatko može kombinirati vina i jelo prema vlastitom ukusu, no slijedite li neke zakonitosti, budite sigurni da će odabrano vino savršeno oplemeniti jelo
Prošla su vremena kada je vrijedilo pravilo – bijelo vino ide uz bijelo meso, a crno vino uz crveno meso. Danas svatko može kombinirati prema svom ukusu – nema pogrešnog odabira, no fino pogođeno vino svakako će oplemeniti jelo i obrok. Generalno pravilo ipak postoji – poslužite li više jela u nizu,
počnite s laganijim voćnim bijelim vinima, potom se prebacite na začinjenija i teža crna vina te na kraju obrok zaokružite finim, dobro ohlađenim slatkastim desertnim vinom.
Voćna bijela vina
Suhi rajnski rizling i mlada suha vina odgovaraju pastrvama u laganom kremastom umaku, mesnim terinama, usoljenom ili dimljenom mesu. Pogodnost vina uz obrok je što omogućuju lakše rastvaranje masnoća
iz jela. Savjet: Uz desert ili sir poslužite neko slatko vino, poput ledene berbe, traminca ili muškata.
Može uz sve: rosé
Bilo uz ribu ili meso s roštilja, rosé ide uz sve. Odlično se slaže s pečenom svinjetinom, čak i s lungićem. Lijepe je boje, no treba ga dobro ohladiti prije upotrebe. Savjet: Kad god niste sigurni koje vino odabrati, s roséom nećete pogriješiti. Harmonično se slaže kako s blagim tako i sa začinjenijim jelima.
Začinjeno crno vino
Za crveno meso i divljač nema dvojbe – najbolje se slažu s jačim crnim vinom, a iznenadili biste se kako se dobro crno vino slaže i s cheddrom ili ovčjim sirom.
Komentari