Kolač s karameliziranim češnjakom

Osim što u tekstu u nastavku možete doznati sve o ljekovitim svojstvima češnjaka, donosimo vam i recept za kolač s karameliziranim češnjakom

Češnjak je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko,  antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina.

Češnjak su Egipćani smatrali svetom biljkom, a pronađen je u grobnicama faraona. Znali su i za ljekovita svojstva češnjaka – davali su ga robovima da povećaju njihovu snagu i otpornost na bolesti.

O ljekovitim svojstvima bijelog luka jako su dobro znali drevni Grci i Rimljani, čiji su atleti jeli češnjak prije sportskih natjecanja. Prije nego što su krenuli u rat, grčki i rimski vojnici konzumirali su češnjak da bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti. Kasnije, bijeli luk se proširio i u druga područja svijeta.

U 6. stoljeću češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat zbog svojih terapeutskih svojstava. Već stotinama godina češnjak je omiljena biljka mnogih naroda zbog okusa i svog ljekovitog djelovanja. Zbog svojeg jedinstvenog sastava, češnjak povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora.

Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi. Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.

Više o češnjaku doznajte na webu Alternativa za vas!

Sad kad znate sve o odličnim svojstvima češnjaka, doznajte kako možete napraviti kolač s karameliziranim češnjakom!

Sastojci za 6 porcija: 

• 300 g lisnatog tijesta • 4 glavice češnjaka • 1 žlica maslinova ulja • 1 žlica balzamičnog octa • 1 žlica šećera • 1 žlicica ružmarina • 1 žličica nasjeckanog timijana • sol • papar • 100 g kremastog kozjeg
sira • 60 g tvrdog kozjeg sira • 2 jaja • 100 ml vrhnja • 100 g crème fraîche

Priprema: 

1 Tijesto razvaljajte u oblik kruga (prema veličini kalupa). Stavite ga u kalup pa smjestite u hladnjak.

2 Pripremite karamelizirani češnjak. Pojedinačne češnjeve češnjaka ogulite i stavite u lonac. Dolijte vodu pa ih kuhajte 3 minute na
laganoj vatri. Odlijte vodu, osušite češnjak pa ga pržite na ulju oko 2 minute. Dodajte ocat i 1 šalicu vode, ponovno zakuhajte pa kuhajte 10 minuta. Dodajte šećer, začinsko bilje i 1 žličicu soli pa kuhajte dok gotovo sva voda ne ispari i dok češnjevi ne budu obavijeni tamnim sirupom. Nakon toga maknite karamelizirani češnjak sa
štednjaka.

3 Tijesto u kalupu pospite naribanim tvrdim sirom. Zatim na tijesto stavite češnjak sa sirupom. U zdjeli razmutite jaja s vrhnjem i crème
fraîche, zatim posolite i popaprite pa tako pripremljenom smjesom prelijte češnjak.

Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Kolač poslužite topao ili ohlađen.

PRIPREMA: OKO 1 SAT I 15 MINUTA

Komentari