Jesen je pravo vrijeme da kušate narančin plod u različitim varijantama
Poznato je kako je naranča prava riznica vitamina, a upravo u ovo godišnje doba omiljena je i u prevenciji od viroza. Vrlo je omiljena i u kuhinji, ne samo svježa; u desertima ili kao sok, u sladoledima, sorbetima i voćnoj salati tijekom ljeta ili pak u džemovima i sirupima tijekom jeseni. No naranče se mogu i flambirati te poslužiti za izvrstan soufflé i mousse.
Mousse od naranče
Sastojci:
• 2 naranče
• 120 g šećera
• 4 listića želatine
• 250 g svježeg sira s vrhnjem
• 20 ml likera od naranće
• 200 ml slatkog vrhnja
• 50 g šećera u prahu
• svježa metvica
Priprema:
1 Namočite želatinu u vodu pa operite 1 naranču vrućom vodom, ogulite je te koru narežite na tanke rezance. Iscijedite sok od naranče. Zavrijte 100 ml vode sa 100 g šećera i narančinom koricom, a zatim je izvadite i stavite u sito da se ocijedi. Uvaljajte je u šećer, stavite na tanjur pa u hladnjak. Pomiješajte sir i vrhnje s narančinim sokom i likerom. Rastopljenu želatinu umiješajte u kremu u tankome mlazu.
2 Od slatkog vrhnja i šećera u prahu istucite šlag pa ga pažljivo umiješajte u kremu. Stavite u
hladnjak na 6 sati.
3 Drugu naranču prerežite napola, izvadite meso pa napunite mousseom i ukrasite listićima svježe metvice.
Komentari