‘Multitalentirano’ povrće

Tikvice su 'multitalentirane' jer se uklapaju u gotovo sve kombinacije jela

Još prije 40 godina bile su gotovo nepoznate u kuhinji. Danas su među najprodavanijim povrćem. To ne čudi kad su tako slatke, ukusne i atraktivnog cvijeta koji se također može pripremiti. Male tikvice su posebno nježne i delikatne. Veći primjerci i one okrugle mogu se, jednako kao i cvjetovi, odlično puniti. Kad se prže i peku, njihova aroma najbolje dolazi do izražaja. Mogu se i kuhati ili samo blanširati ili pak samo propirjati na maslacu. Jako velike tikvice u sredini su vlaknaste pa su pogodne za pripremu juhe ili pak pohanje.

Okrugle tikvice punjene rajčicom i sirom

Sastojci:

4 okrugle tikvice, 250 g sira ricotta, 12 mini rajčica, 2 velike rajčice, 1 jaje, 1 luk, maslinovo ulje, timijan, sol, papar, svježe naribani parmezan

Priprema: 

1 Tikvice kuhajte u posoljenoj uzavreloj vodi 10 minuta. Velike rajčice prelijte vrućom vodom pa ih ogulite. Narežite rajčicu i luk na komadiće.

2 Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tikvicama odrežite kapicu, izdubite središnji dio koji narežite nasitno. Izdubljenu tikvicu stavite u posudu u koju dodajte sir, jaje i začin.

3 Na ulju prepržite sitno narezani luk, dodajte narezane rajčice pa pirjajte 10 minuta.

4 Tikvice punite smjesom sa sirom, na nju stavite pirjanu rajčicu s lukom, na vrh stavite po tri mini rajčice, pokapajte uljem. Sve to poklopite kapicom tikvice i pecite oko 45 minuta. Pred kraj pečenja
maknite poklopac tikvice, naribajte parmezan po rajčicama i zapecite do kraja.

Komentari