Za izradu ovog svjetski poznatog umaka potreban vam je samo dobar mužar i osnovni, vrlo jednostavni sastojci i u tren oka ćete uživati u savršenim aromama
Originalni pesto genovese čisti je užitak. Intenzitetom, aromom i kremoznošću, zaokružit će okus tjestenine, a preukusan je i u juhama, salatama, uz meso, ribu ili povrće. Sve to vrijedi i za njegove
ukusne izvedenice.
Originalni pesto genovese
U sastav poznatog pesto umaka ulazi: bosiljak, pinjoli, maslinovo ulje, češnjak, sir pecorino, sol i papar. Gnječi se u mužaru.
Hrabro kombiniranje
Orašasto voće, bademi, rikula, peršin ili origano, rajčica, cili, gouda i suncokretovo ulje – sve su to potencijalni novi sastojci koji će se izvrsno uklopiti u varijaciju pesto umaka.
Pesto s rajčicama
Dvije žlice pinjola nasjeckajte nagrubo i popržite na tavici. Narežite 100 g suhe rajčice iz ulja i narežite češnjak. Gnječite sve nabrojene sastojke s po 1 žlicom nasjeckanog origana i bosiljka. Dok gnječite batićem, u tankom mlazu dodajte i 10 žlica maslinova ulja. Na kraju naribajte 30 g parmezana, sol i papar i još jednom sve dobro promiješajte.
Pesto od rikule
Odstranite stabljike s 2 vezice bosiljka, listiće operite i ocijedite. Popržite 70 g oraha. Naribajte 50 g sira pecorino. Oljuštite 1 režanj češnjaka. Sve sastojke zajedno s malo soli, papra, mljevenog čilija i malo šećera ugrubo usitnite u mužaru. Zatim u tankom mlazu dodajte 10 žlica maslinova ulja i čitavo vrijeme gnječite dok ne dobijete kremasti namaz.
Komentari