Ako ste u potrazi za finim, zdravim i za pripremu jednostavnim kruhom bez glutena, onda je ovaj recept idealan za vas
Proso organizmu daje puno energije. Preporučuje se i kao vrlo pogodna hrana za starije osobe koje naginju bolestima krvožilnog sustava. Kalorijska vrijednost 100 g oljuštenog prosa je 327 kcal. Sadrži 8,7 g vode i 10 g proteina s veoma važnim aminokiselinama. Baš zato što je toliko dobar, donosimo recept za kruh od ove žitarice odnosno od njenog brašna kojeg i sami možete napraviti
Potrebni sastojci:
- 25dg prosenog brašna (ili sami napravite od prosa kojeg možete kupiti ovdje)10 dg bezglutenskog brašna
- 1,5 dl mlake vode
- 1,5 dl mlake vode
- 3 grama instant pekarskog suhog kvasca
- 3 dg rastopljene biljne masti ili ghee-ja (možete ga kupiti ovdje)
- prstohvat šećera
Priprema:
Obje vrste brašna pomiješajte pa im dodajte kvasac, šećer i sol. Umiješajte i masnoću te prstima lagano miješajte. Postepeno dodajte mlaku vodu i zamijesite glatko tijesto.
Tijesto stavite u posudu i lupajte minutu u stijenke posude pa ostavite na toplom mjestu prekriveno vlažnom krpom 45 minuta. Pleh malo namažite masnoćom, tijesto stavite u pleh i pecite 10 minuta na 200 stupnjeva – 5 s jedne strane pa okrenite i pecite 5 s druge strane.
Izvadite i narežite na kriške. Možete poslužiti i toplo.
Certificirani bezglutenski proso možete kupiti na webu Tvornice zdrave hrane (ovdje)!
Komentari