Doznajte zašto biste rado trebali konzumirati slanutak i kako napraviti najfiniji i najzdraviji obrok od te mahunarke
Definitivno najzdraviji obrok napravljen od slanutka jest – humus. Radi se o bliskoistočnom specijalitetu kojeg u izvornom obliku možete probati u libanonskim restoranima, ali ga i vrlo brzo i jednostavno možete napraviti i kod kuće.
Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci (a i svi oni koji vole humus) reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od sezama.
Mi ćemo se složiti s Libanoncima pa vam donosimo pravi recept za humus, malo kompliciraniji, ali definitivno ukusniji.
Potrebni sastojci:
2 žlice sezama
100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
200 g kuhanog slanutka
50 ml maslinova ulja
2-3 žlice limunova soka
2 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršina
pola žličice mljevenog papra
Priprema:
Sezam popecite na tavi bez masnoće pa pola količine sameljite u električnoj sjeckalici ili mikseru za kavu (dobiti ćete malo grublju verziju tahinija). Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i ohladite. Slanutak zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam. Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.
Zašto je humus baš tako zdrav?
Slanutak je jedna od poznatijih zdravih namirnica već tisućama godina. Osim toga što je fin, slanutak je vrlo zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare. Slanutak pa tako i humus bogat je izvor nutrijenata, ima niski glikemijski indeks, a uz sve to sadrži i puno proteina. Kuhani slanutak s povrćem i rižom odličan je visoko proteinski nemasni obrok. Slanutak isto tako smanjuje kolesterol, a dokazano je da sprječava bolesti srca.
Tekst: Tvornica zdrave hrane, Facebook (Tvornica Zdrave Hrane)
Foto: Profimedia
Komentari