Napravite salatu od šparoga!

Šparoga spriječava bolesti srca i krvnih žila, pomaže kod dijabetesa tipa 2, prirodni je afrodizijak, pomaže kod kroničnog umora, štiti od alergije i astme, pomaže kod gihta i bubrežnih kamenaca, smanjuje kolesterol i visoki tlak, odlična je namirnica za mršavljenje, pomaže kod probavnih tegoba, smanjuje rizik od karcinoma i čisti organizam! Dovoljno da ju uvrstite u svoj jelovnik?!

Premda su se ranije smatrale delicijom dostupnom samo manjini, danas je ova super-namirnica dostupna svima – šparoge možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima. Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost – sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. S druge pak strane siromašna  je kalorijama, što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje. Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila. Šparoga je i jedan od najbogatijih izvora rutina – flavonoida koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.

Zbog svega toga svakako ju uvrstite na svoj tjedni jelovnik, a mi vam donosimo ideju za finu salatu u kojoj ćete uživati!

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg zelenih šparoga
  • sol, papar
  • 2 vezice rikule
  • 1 glavica zelene salate (rimske)
  • 250 g mini rajcica
  • 4 žlica pinjola
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca
  • 100 g malomasnog svježeg sira
  • 2 žlice soka od limuna
  • šećer
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 mala glavica luka

1 Ogulite donju trećinu šparoga, pa ih kuhajte u slanoj vodi oko 6 minuta. Operite i očistite salate, a rimsku natrgajte na manje komade. Izvadite šparoge pa ih narežite na manje komade.

2 Rajčicama odrežite poklopac, izdubite ih te sačuvajte izdubljenu unutrašnjost. Popržite pinjole, polovicu nasjeckajte, pomiješajte s vlascem i sirom te začinite. Nadjenite rajčice svježim sirom pa vratite
poklopac od rajčica.

3 Izdubljene komadiće rajčice pomiješajte sa sokom od limuna, malo šećera, solju, paprom i uljem. Oljuštite luk, narežite na kockice te dodajte preljevu. Ostavite da malo odstoji.

4 Na tanjure raspodijelite rikulu s rimskom salatom i rajčice. Ukoso narežite šparoge na komade te pomiješajte s preljevom, još jednom začinite pa dodajte u salatu. Pospite preostalim pinjolima.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Komentari