Namaz od sezama prilično je skup u trgovinama, a ako se radi od samo jednog sastojka i proces pripreme ne traje dugo napravite ga sami i konzumirajte tijekom idućih mjesec dana. Toliko naime može trajati ako ga držite u hladnjaku
Namaz koji dolazi sa Srednjeg Istoka polako se udomaćio i u našoj kuhinji, a za to postoje dva dobra razloga – zanimljiva je okus a i bogat nutrijentima. Tahini je jedan od najzdravijih namaza koji postoje – obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama te štite naše srce od kardiovaskularnih bolesti i visokog kolesterola, bogat je i vlaknima, kalcijem, željezom, B vitaminom. Kako sadrži i puno proteina, fitnes treneri preporučuju ga nakon treninga.
Zdrava zamjena za kikiriki i majonezu
Ako volite maslac od kikirikija, a izbjegavate ga zbog broja kalorija i osjećaja težine koji ostavlja nakon konzumacije, ili ste pak alergični na orašaste plodove, tahini pasta je izvrsna zamjena. Isto vrijedi i za majonezu – tahini je i ovdje super zamjena. Samo nemojte pretjerivati, jer je i tahini prilično kaloričan. No, kada jednom doživite njegovu kremastu teksturu, poželjet ćete ga imati svakodnevno na svom jelovniku. Možete ga koristiti u raznim jelima – kao preljev za salate od povrća, tjestenine, riže i drugih žitarica, kao namaz na kruh, kao sastojak u smoothiejima, u kašama s voćem i žitaricama, kolačima…
Jednostavno ga je napraviti – uštedjet ćete jer je prilično skup u dućanima, a bit će vam svaki dan nadohvat ruke. Usto, domaći tahini namaz nema nikakvih aditiva ni konzervansa, a moći ćete ga, ako ga držite u hladnjaku, koristiti mjesec dana.
Sastojci:
200 g oljuštenog sezama
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Sezam istresite na tavu koju ste prethodno zagrijali. Smanjite vatru i lagano ga tostirajte dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Stalno ga miješajte kuhačom kako ne bi pregorio – to će pasti dati odviše gorak okus.
Zatim sklonite tavu s vatre i prebacite ga u zdjelu ili električnu sjeckalicu. Dodajte malo maslinovog ulja (dvije do tri žlice) i štapnim mikserom usitnite sezam. Ako upotrebljavate električnju sjeckalicu, samo stavite poklopac i uključite u struju. Bitno je da se svo sjemenje sezama usitni u kašu. Povremeno dodavajte maslinovo ulje, ovisno o tome koliku gustoću želite postići. Kada je sezam pretvoren u kremu, dodajte soli po želji. Spremite u pasteriziranu teglu ili plastičnu kutiju i spremite u hladnjak.
Komentari