Premda danas slovi za namirnicu koja, ukoliko njome započinjete dan, predstavlja nezdrav doručak, kroasan je i dalje mnogima omiljen
Iako je jedna od prvih asocijacija na francusku kuhinju upravo kroasan, koji je danas obavezan dio rituala prilikom ispijanja jutarnje kave, gastronomska povijest kaže da su ovo pecivo prvi proizveli bečki pekari prilikom opsade Beča u 17. stoljeću. Naime, pokušavajući prodrijeti u Beč, turski su vojnici kopali tunel ispod bečkih obrambenih zidina. Buku koju su pritom proizvodili prvi su čuli pekari koji su radili u noćnoj smjeni i tako spasili grad od napada neprijatelja.
SASTOJCI:
• 600 g brašna
• 350 ml mlakog mlijeka
• 5 žlica ulja
• 1/2 vrećice praška za pecivo
• 1 vrećica suhog kvasca
• 200 g maslaca
• 1 jaje
• 2 žličice soli
PRIPREMA:
Suhi kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka izmiješajte i ostavite da se digne. U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i jaje. Umijesite glatko tijesto te ga podijelite na 8 dijelova. Svaki dio izvaljajte u krug. Na prvo tijesto stavite tanko narezane kriške maslaca, pa na njega stavite drugo tijesto i tako slažite sve dok ne dođete do kraja. Tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine manje od jednog centimentra te ga narežite na
trokute (ovisno o tome koliku veličinu kroasana želite dobiti). Punite ih nadjevom po želji ili ostavite praznima. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Komentari