Slane se mogu poslužiti kao prilog mesu ili s finim nadjevima, a slatke u omotaču od cimeta, šećera i prženih krušnih mrvica ili punjene raznim voćem
SMJESA: za pripremu koristite brašnaste krumpire koji sadržavaju mnogo škroba jer će knedle tako biti kompaktne. Krumpir istisnite u pire vilicom ili gnječilicom za krumpir. Nikako nemojte koristiti štapni mikser jer to krumpir čini gumastim. Krumpir možete skuhati i dan prije ili koristiti višak kuhanog krumpira od prethodnog dana. Pospremite ga u hladnjak.
OSNOVNI SASTOJCI
Za 4 osobe potrebno vam je 1,5 kg krumpira, 200 do 240 g brašna, 3 jaja (veličine M), sol i muškatni oraščić.
KUHANJE: knedle stavite u ključalu vodu i kuhajte ih dok ne izrone. Knedle ne bi trebalo kuhati dugo, ni u vodi koja jako ključa jer se mogu raspasti. Kod kuhanja slanih knedli vodu posolite, a za slatke u vodu dodajte jednu mahunu vanilije, 2 žlice šećera i štapić cimeta.
ZA POSLIJE
Svježe knedle mogu se odlično zamrznuti. Isplati se stoga pripremiti veću količinu. Tako ih po potrebi možete izvaditi iz zamrzivača i kuhati 5 do 8 minuta dulje nego svježe.
UKUSNI NADJEVI
S kruhom – bijeli kruh narežite na kockice i popržite na maslacu dok se ne zažute, po želji dodajte češnjak.
S mljevenim mesom – mesu dodajte krušne mrvice, ljutiku, sol i papar.
Sa slaninom – nasjeckajte slaninu i popržite je bez ulja. Pospite peršinom.
S gljivama – šampinjone popržite sa slaninom i lukom. Ocijedite tekućinu pa popaprite. Dodajte parmezan.
Komentari