Piletina Marengo

Piletina Marengo dobila je naziv prema jelu koje je kuhar spremio Napoleonu nakon pobjede u bitci kod Marenga davne 1800.

Recept za Piletinu Marengo ‘seže’ od davne 1800. godine, kada je slavni Napoleon ostvario veliku pobjedu u talijanskoj provinciji Piedmont, porazivši austrijsku vojsku. Nakon toga je zatražio bogat obrok. Budući da su kola s kuhinjom zaostala za vojskom, kuhar je na brzinu pronašao nekoliko sastojaka, jednu kokoš i dva jaja. Kokoš je ispekao na maslinovu ulju, dodao sastojke koje je imao i sve prelio konjakom iz Napoleonove čuturice. Jelo je nazvao Kokoš à la Marengo. Navodno je Napoleon toliko uživao u jelu da je tražio da mu ga spremaju poslije svake bitke.

A kako spremiti ‘Napoleonovo’ pile doznajte u nastavku:

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 očišćeno pile (oko 1 kg)
  • 500 g rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 4 žlice maslinova ulja
  • sol, papar
  • 250 ml bijelog vina
  • 40 g očišćenih zelenih maslina
  • 4 grančice bosiljka (nasjeckane)
  • 8 kriški baguettea
  • 8 prepeličjih jaja
  • 3 žlice soka od limuna
  • 2 žlice nasjeckanih listića peršina

1 Operite i posušite piletinu. Uklonite kosti iz bataka i prsa. Ogulite rajčice, uklonite im sjemenke te ih narežite na kockice. Oljuštite i protisnite češnjak. Komade piletine uvaljajte u brašno. Najprije batake, a potom prsa popržite na 3 žlice maslinova ulja sa svih strana te na kraju začinite. Izvadite prsa te ih stavite na toplo.

2 U tavu stavite rajčice i češnjak. Ulijte vino pa pirjajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Stavite pileća prsa opet u tavu, poklopite i pirjajte još 20 minuta. Kratko prije kraja kuhanja dodajte masline i bosiljak.

3 Popržite baguette. Ispržite na oko prepeličja jaja na preostalom ulju. Komade piletine začinite solju, paprom i sokom od limuna. Poslužite s umakom od rajčica i maslinama. Na baguette stavite jaja na oko te po dvije kriške stavite na tanjure.

Foto: Profimedia

Komentari