Piletina Marengo dobila je naziv prema jelu koje je kuhar spremio Napoleonu nakon pobjede u bitci kod Marenga davne 1800.
Recept za Piletinu Marengo ‘seže’ od davne 1800. godine, kada je slavni Napoleon ostvario veliku pobjedu u talijanskoj provinciji Piedmont, porazivši austrijsku vojsku. Nakon toga je zatražio bogat obrok. Budući da su kola s kuhinjom zaostala za vojskom, kuhar je na brzinu pronašao nekoliko sastojaka, jednu kokoš i dva jaja. Kokoš je ispekao na maslinovu ulju, dodao sastojke koje je imao i sve prelio konjakom iz Napoleonove čuturice. Jelo je nazvao Kokoš à la Marengo. Navodno je Napoleon toliko uživao u jelu da je tražio da mu ga spremaju poslije svake bitke.
A kako spremiti ‘Napoleonovo’ pile doznajte u nastavku:
Sastojci za 4 osobe:
- 1 očišćeno pile (oko 1 kg)
- 500 g rajčica
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 4 žlice maslinova ulja
- sol, papar
- 250 ml bijelog vina
- 40 g očišćenih zelenih maslina
- 4 grančice bosiljka (nasjeckane)
- 8 kriški baguettea
- 8 prepeličjih jaja
- 3 žlice soka od limuna
- 2 žlice nasjeckanih listića peršina
1 Operite i posušite piletinu. Uklonite kosti iz bataka i prsa. Ogulite rajčice, uklonite im sjemenke te ih narežite na kockice. Oljuštite i protisnite češnjak. Komade piletine uvaljajte u brašno. Najprije batake, a potom prsa popržite na 3 žlice maslinova ulja sa svih strana te na kraju začinite. Izvadite prsa te ih stavite na toplo.
2 U tavu stavite rajčice i češnjak. Ulijte vino pa pirjajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Stavite pileća prsa opet u tavu, poklopite i pirjajte još 20 minuta. Kratko prije kraja kuhanja dodajte masline i bosiljak.
3 Popržite baguette. Ispržite na oko prepeličja jaja na preostalom ulju. Komade piletine začinite solju, paprom i sokom od limuna. Poslužite s umakom od rajčica i maslinama. Na baguette stavite jaja na oko te po dvije kriške stavite na tanjure.
Foto: Profimedia
Komentari