Mislili ste da je kruške najbolje jesti sirove, no - ovisno o sorti - one mogu izvrsno dopuniti i brojna slana jela kao što su rižoto, mesni umaci, pečenja... Donosimo vam i neobičan slano-slatki recept kako biste u ovom voću mogli uživati na nov način
Kruške iza sebe imaju dugu povijest – još ih je starogrčki pjesnik
Homer smatrao ‘darom bogova’. Nije ni čudo ako imamo na umu
ne samo njihovu nježnu teksturu, sočnost i slatkoću nego i bogatstvo vitamina B i C. Saznajte za što je najbolje upotrijebiti
u kuhinji najčešće sorte krušaka.
KONFERANS
• Bogata sokom i šećerom, ova vrsta kruške jedva da ima koštice. Najbolje godi svježa, ali može dugo biti skladištena. Dobra je
i za pirjanje (rižoto, umak). Konferans je zrela za konzumiranje kada joj je kora zelenkasta. Kada požuti, to je znak da je prezrela.
FETELOVA
• Velika i sočna kruška vrlo aromatična okusa i čvrstog mesa. Ukusna je kada je kuhanu kombiniramo sa slanim jelima (u
mesnim umacima ili uz pečeno meso i povrće). Kada omekša, gubi na okusu.
KLERŽO
• Ovu sočnu krušku slatko-kiselkasta okusa najbolje je jesti u čistom obliku, a idealan je izbor i za kompote.
VILJAMOVKA
• Najpoznatija vrsta kruške je naglašeno sočna i slatka, a meso joj je mekano, gotovo topivo. Osim za rakiju, idealna je za pečenje, kuhanje ili kuhana u crvenom vinu te poslužena uz divljač.
CRVENA VILJAMOVKA
• Ova kruška nježno crvene boje i mekanoga žućkastog mesa
obiluje sokom i šećerom. Od nje se rade i rakija i liker.
NASHI
• Poznata i kao azijska, tj. japanska kruška, nashi ima čvrsto meso i osvježavajuću, kiselkastu aromu. Izvrsna je za kompot, uz sir i svježa, bez dodataka.
PALAČINKE S KRUŠKAMA I GORGONZOLOM
Sastojci za 4 osobe:
• 2 jaja
• 300 ml mlijeka
• 150 g brašna
• sol
• 8 boba groža
• 1 kruška
• 2 žlice maslaca
• šećer u prahu
• 20 ml rakije od krušaka
• 80 g gorgonzole
1 Jaja, mlijeko i brašno stavite u zdjelu, dodajte prstohvat soli i
promiješajte, a zatim ostavite 20 minuta da odstoji. Voće operite,
kruške narežite na osam dijelova i odstranite koštice. Zajedno s
grožem pirjajte na 1 žlici zagrijanoga maslaca. Pospite šećerom u
prahu i ostavite da se karamelira. Prelijte rakijom i promiješajte.
2 Sir razdijelite na osam dijelova. Od tijesta i preostaloga maslaca ispecite osam palačinki. Preklopite palačinke tako da izgledaju kao paketići, ukrasite ih sirom, kruškama i grožđem. Da biste voće i sir bolje fiksirali na palačinke, pričvrstite ih čačkalicom ili plastičnim drvcima.
Komentari