Falkensteiner Iadera od 01. do 03. travnja u Punta Skali pripremila je gurmanski vikend za pamćenje.
Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje mesnih i ribljih delicija s roštilja, amaterske kuhare i sve one koji naprosto vole dobro jesti da svoje nepce nagrade sofisticiranim recepturama. Naučit ćete razne trikove koristeći jednostavne tehnike roštiljanja prema savjetima najvećih roštilj mahera.
Tijekom sedmosatnog programa majstori roštilja naučit će vas baš sve – od pripreme žara za roštilj, pripreme mesa, direktnog i indirektnog pečenja i čišćenja žara do raznih trikova i manje poznatih činjenica vezanih za umijeće roštiljana – npr. da roštilj treba imati poklopac jer se na taj način zadražava toplina, vlažnost i dim, hrana se brže peče i sočna je, da se rešetke uvijek moraju zagrijati na maksimalnu temperaturu, čak i ako recept zahtjeva srednju ili nisku temperaturu, da roštilj treba pripremiti tako da ima dvije toplinske zone – vrući dio za male komade mesa i hladni dio za odlaganje hrane i velike komade mesa, te da se čestim otvaranjem gubi na temperaturi, vlažnost i dim, što povećava vrijeme kuhanja i nepotrebno isušuje meso.
U nastavku vam donosimo tri jednostavna recepta koji će oduševiti goste i osigurati vam titulu majstora roštilja!
Marinirana pureća prsa
Vrijeme potrebno za pripremu: 50min + mariniranje 4 sata
Sastojci (za 10 osoba):
2,5 kg purećih prsa bez kosti i kože
1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
½ čajne žličice grubo mljevenog crnog papra
1 dcl sojinog umaka
1 dcl biljnog ulja
2 žlice limunovog soka
1 žlica smeđeg šećera
1 klinčić
Priprema:
U maloj posudi pomiješamo nasjeckani češnjak, nasjeckani svježi bosiljak i papar. Dobivenu mješavinu utrljamo u pureća prsa i zataknemo klinčiće – jedan na sredinu i po jedan na svaki kraj prsa.
U širokoj i niskoj posudi pomiješamo biljno ulje, soja umak, sok od limuna i smeđi šećer. Na dobivenu marinadu stavimo prsa i utrljamo ih tako da se rasporedi sa svih strana. Ostaviti u hladnjaku da se marinira najmanje 4 sata.
Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. Pureća prsa stavimo na rešetke i sa zatvorenim poklopcem pečemo 15 minuta na svakoj strani kako bi se postigla temperatura mesa od 68 °C.
Krila Kraljeva žara
Vrijeme potrebno za pripremu: 30min + mariniranje 4 sata
Sastojci (za 10 osoba):
1,4 kg krila, bez gornjeg dijela i s odvojenim nogama
120 ml sojinog umaka
120 ml preljeva za salate
Umak:
60g maslaca
1 žlica sojinog umaka
60ml gustog čili umaka
1,4 kg krila, bez gornjeg dijela i s odvojenim nogama
120 ml sojinog umaka
120 ml preljeva za salate
Umak:
60g maslaca
1 žlica sojinog umaka
60ml gustog čili umaka
Priprema:
U vrećicu pomiješamo sojin umak, preljev za salate i u to stavimo krila. Zatvorimo vrećicu i dobro protresemo tako da se sve izmiješa. Krila se u frižderu mariniraju 4 sata, najbolje ih je ostaviti preko noći.
Roštilj pripremimo za pečenje na 200 °C. U maloj tavi rastopimo maslac, dodajemo žlicu soja umaka i čili umak. Maknemo s topline i pustimo da odstoji.
Krila izvadimo iz marinade i obrišemo papirnatim ručnicima. Pečemo na umjerenoj vatri 25-30 minuta kako bi dobili lijepu smeđu koricu. Kad su gotova maknemo ih s žara, stavimo u veću posudu i prelijemo umakom.
Pileći ražnjići marinirani u ananasu
Vrijeme potrebno za pripremu: 35min + mariniranje 30min
Sastojci (za 6 osoba):
1 kg pilećih prsa bez kože i kostiju
100 g slanine
2,5 dcl ananasa u kockicama
70 ml nasjeckanog mladog luka
Priprema:
U maloj posudi pomiješamo sok od ananasa, smeđi šećer i soja umak i zagrijavamo na peći. Neposredno prije nego marinada zavrije maknemo ju s vrućine. Pileća prsa izrežemo na trake debljine 3 cm, stavimo ih u marinadu i ostavimo tako u hladnjaku 30 minuta. U međuvremenu pripremimo roštilj za pečenje na temperaturu od 200 °C. Kad je meso marinirano uklanimo ga iz tekućine i nabodemo na štapiće. Ako koristite drvene prije toga ih natopite u vodi 30 min da tijekom pečenja ne bi izgorili. Ražnjiće pečemo 15 min i tijekom pečenja ih nekoliko puta okrećemo.
Više o ponudi doznajte ovdje!
Komentari