Donosimo vam recet za finu slanu pitu koju je prilično jednostavno pripremiti
Potrebno vam je…
• 1 paket razvaljanoga lisnatog tijesta
• 1 žlica mljevenih badema ili krušnih mrvica
• 5 srednje velikih rajčica
• 3 srednje velike tikvice
• 100 g mozzarelle ili drugog sira
• 2 jaja
• 150 ml masnijega kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
• 1 žličica mješavine mediteranskih začina
• sol i svježe mljeven papar
Način pripreme
Tijestom obložite kalup za pečenje tako da su mu rubovi podignuti. Izbodite ga vilicom te pospite mljevenim bademima ili krušnim mrvicama. Rajčice i tikvice narežite na tanke ploške. Mozzarellu ili drugi sir narežite na ploške veličine ploški tikvica i rajčica. Stavljajte ih ukrug na tijesto: naizmjence po dvije ploške tikvica te plošku rajčica i sira. U zdjelici dobro razmutite jaja, vrhnje i začine pa time prelijte pitu. Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Prije rezanja ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Pitu možete ispeći i bez sira te preljeva s vrhnjem. U tom slučaju po tijestu prije pečenja rasporedite povrće pa ga pospite solju, paprom i mješavinom začina te nakapajte žlicom-dvije maslinova ulja.
Komentari