Slatka tajna hrvatske ‘kraljice kolača’

Mirjana Špoljar, trostruka hrvatska prvakinja u slastičarstvu, otkriva nam jedan od svoja tri najomiljenija recepta za kolače te male trikove uz koje kolači svima nama mogu - uvijek uspjeti!

Popularna je izreka da šećer dolazi na kraju. Ali kada je riječ o Mirjani Špoljar, najboljoj hrvatskoj slastičarki, šećer je i na početku, u sredini i na kraju. Naime, Mirjana je slatkim užicima posvetila život i naučila ih pripremati kako bi ih mogla češće jesti.

‘Razmišljam o slasticama i kad spavam pa često brzo zapišem u notes nešto čim mi padne na pamet’, otkriva Mirjana koja je svojim kolačima tijekom 20 godina karijere zasladila život i brojnim slavnim gostima poput Stinga i Boba Dylana. Pri svakodnevnom radu koristi se jednostavnim pravilom: ‘Vaga je u slastičarstvu zakon. Tko koristi vagu, ne jede kolače ‘šefljom’!’ te dodaje da svatko može biti slastičar ako slijedi recept. Njezine savjete ljubiteljima slastica – bez obzira vole li u njima samo uživati ili se i sami žele primiti posla i uvaljati ruke u brašno, možete pronaći na portalu Slastistika.hr.

KREMA S BIJELOM ČOKOLADOM I SMOKVAMA

SASTOJCI ZA 10 OSOBA
Krema:
1 l mlijeka, 8 žumanjaka, 25 dag šećera, 10 dag škrobnog brašna, 1 mahuna vanilije, 8 dag margarina za kreme, 10 dag bijele čokolade,
0,5 l slatkog vrhnja
Priprema:
S manjom količinom hladnog mlijeka razradite škrobno brašno i žumanjke. Ostatak mlijeka kuhajte sa šećerom i mahunom vanilije oko 20 min dok se ne napravi želatinasta nit. Maknite s vatre i dodajte bijelu čokoladu. Ohladite kremu, razradite mikserom te lagano umiješajte margarin za kreme sobne temperature. Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.

Žele od smokava: 
10 dag šećera, 50 dag svježih smokava, 1 dag želatine, 1 vanilin šećer, 1 dl svježe iscijeđenog soka od naranče
Priprema: 
Rastopite šećer na laganoj vatri i dodajte oguljene i narezane smokve te vanilin šećer. Podlijte sokom od naranče te kuhajte na laganoj vatri dok smokve ne omekšaju. Zatim ih pomoću štapnog miksera usitnite. Dok je smjesa još topla, dodajte želatinu koju ste prethodno namočili u hladnu vodu te na pari otopili.

Marinirane smokve: 
50 dag svježih smokava, 10 dag šećera, 2 dl vode, ribana korica pola naranče
Priprema: 
Od šećera i vode skuhajte šećerni sirup te ohladite. Zatim dodajte oguljene i narezane smokve te koricu naranče. Ostavite u hladnjaku na sat vremena. Pomoću slastičarske vrećice punite kremu u čašice, kombinirajući sloj želea od smokava, kreme i marinirane smokve. Ukrasite po želji.

 

Komentari