Slatke košarice s jagodama

Baby Dooks koji je svoje kulinarsko umijeće pokazao u showu MasterChef, tek je uz trostruku prvakinju u slastičarstvu Mirjanu Špoljar, naučio kako se peku kolači

Tijesto:

  • Zvijezda stolni 30 dag
  • Šećer u prahu 15 dag
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Jaja 2 kom
  • Limun korica 2 dag
  • Kiselo vrhnje 2 dag
  • Brašno oštro 30 dag
  • Brašno glatko 15 dag

Od svih sastojaka umijesimo prhko tijesto i ostavimo u hladnjaku 30 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi
tijesto razvaljamo na debljinu od 4 mm te utisnemo u kalupe za košarice. Košarice pečemo na 170ᵒ C. Pečene košarice odvojimo od kalupa, ohladimo te napunimo kremom.

Krema: 

  • Pire od jagoda (kuhane i propasirane) 3 dcl
  • Šećer kristal 20 dag
  • Žumanjci 6 kom
  • Zvijezda margarin s vanilijom 19 dag
  • Želatina 1,5 g

Pomiješamo pire od jagoda, šećer i žumanjke te kuhamo na pari dok smjesa ne postane gusta. Maknemo s vatre i umiješamo želatinu koju smo prethodno namočili u hladnu vodu. Dobro sve izmiješamo da se želatina rastopi, a zatim lagano umiješamo kockicu po kockicu margarina. Tako pripremljenu kremu odmah ulijemo u košarice i hladimo 1-2 sata u hladnjaku. Završimo ih po želji tučenim slatkim vrhnjem te dekoriramo svježim jagodama.

Komentari