Smokva – biblijski cvijet kao delikatesa u kuhinji

Postoji više od 150 vrsta smokava, a jedna od njih je i jadranska, svijetlo-zelene kore i mesa zagasitoružičaste boje. Zbog obilja polifenola koji pozitivno utječu na naše zdravlje još od davnina smokva se smatra vrlo zdravim voćem. Iako je plod smokve zapravo - cvijet! Za sve one koji je obožavaju donosimo recept za domaći pekmez od smokava

Domaći pekmez od smokava

  1. Ogulite oko 4 kg svježih smokava i sameljite ih u mikseru. Umiješajte 0,5 kg šećera (možete ga i izostaviti jer su smokve same po sebi vrlo slatke) sa 2 vrećice smjese za ukuhavanje pekmeza i dodajte po žličicu cimeta i đumbira u prahu te 4-5 klinčića u prahu. Po želji možete dodati i limunov sok.
  2. Voće stavite u veliku zdjelu i pecite oko 2 sata u pećnici na 220 ˚C. Povremeno promiješajte drvenom kuhačom. Kad se smjesa ohladi, pospremite ju u zagrijane staklenke i zatvorite.

Još nekoliko zanimljivosti o smokvama:

  • Svježe i suhe smokve vrlo su bogate mineralima kalcijem, magnezijem i kalijem.
  • Najukusnije su ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vrijeme odležale u hladnjaku. Posebno su ukusne s jogurtom ili svježim sirom.
  • Smokve ‘vole’ alkohol: flambirane plodove s rumom poslužite za desert, a smokve s votkom kao fini napitak.
  • Najbolje za sušenje su svijetle sorte koje rano dozrijevaju.

Komentari