Soljenje hrane s mjerom

Prstohvat soli više ili manje, može uništiti okus jelu pa je trenutak kada je dodajete jelu vrlo bitan

Sol je bez sumnje jedan od najčešćih kuhinjskih sastojaka, ali se s njome može vrlo lako i pogriješiti: prstohvat soli više ili manje, može uništiti okus jelu. Upotreba soli u kuhinji odlika je stoga velikih kuhara jer je potrebno mnogo iskustva da se razvije smisao za pravu količinu.

• Sol podiže točku vrenja vode pa bi je trebalo dodati nakon što voda provrije, kako bi se skratilo vrijeme kuhanja.

• Sol izvlači vlagu iz hrane pa je nemojte dodavati, primjerice, prije nego govedina bude gotova jer će iz nje izvući sve ukusne sokove.

• Kada pržite luk, kako bi omekšao ali ne i zagorio, dodajte sol na početku – ona će izvući vlagu iz luka. Malo dodane vlage smanjit će učinak topline, pa će luk omekšati a neće pocrniti.

• Jela poput sireva, šunke i slanine već sadrže sol pa pazite koliko je dodajete.

• Prstohvat soli možete dodati u blago istučene bjelanjke kada pripremate puslice. Sol ‘opušta’ proteine pa je lakše istući jaja u čvrsti snijeg.

• Uvijek posolite vodu za kuhanje povrća: tako ćete pojačati prirodni okus različitog povrća i smanjiti potrebu za dosoljavanjem nakon posluživanja. Osim toga, soljenje u toj fazi pripreme ne dopušta hranjivim mineralnim solima iz povra da se otope u vodi za kuhanje.

Komentari