Ovo bobičasto voće velika je inspiracija za brojne slastice
Počela je sezona jagoda, biljke koja je simbol božice Venere zbog svog oblika i boje. Ove pripadnice obitelji ruža imaju svoj muzej u Belgiji. Za ovaj recept preporučujemo da koristite svježe jagode, koje ćete prepoznati po intenzivnom mirisu.
Sastojci:
- 1 mahuna vanilije
- 500 g slatkog vrhnja
- 75 g šećera
- 5 žumanaca
- 100 g svježeg sira
- 100 g listića čokolade za ukrašavanje kolača
- 600 g jagoda
- metvica
Priprema:
- Mahunu vanilije uzdužno prorežite pa nožem ostružite sjemenke iz sredine. U lonac stavite vrhnje, razrezanu mahunu vanilije, ostrugane sjemenke i šećer te ga ostavite da zavrije. Tada ga uz miješanje prelijte u zdjelu u koju ste stavili žumanca, vratite smjesu u lonac te je miješajući prokuhajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Kuhanu kremu vratite u zdjelu i ostavite je da se ohladi uz povremeno miješanje. Uklonite mahunu vanilije.
- Ostatak slatkog vrhnja stucite u šlag. U ohlađenu kremu od vanilije umiješajte sir pa pažljivo primiješajte šlag i listiće čokolade. Stavite kremu na jedan sat u hladnjak. Dvije oprane i očišćene jagode prerežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. U čaše slažite red jagoda pa red kreme dok ne potrošite sastojke. Kupove možete ukrasiti listićem metvice po želji. Poslužite ih dobro rashlađene.
Komentari