Ta fina poslastica zvana profiteroli…

Ako s ljubavlju pristupate svemu, pa i pečenju kolača, možete biti sigurni da će vam svaka slastica biti zadovoljstvo za nepce. Upotrijebite šarm i najjednostavniju ideju pretvorite u veličanstven desert

Sastojci (za tijesto):

• 100 g brašna
• 2 jaja
• 140 ml vode
• malo soli
• 50 g maslaca

Sastojci (za kremu):

• 2 dl slatkog vrhnja
• 10 žlica gustina
• 10 žlica šećera
• 7 dl mlijeka
• 4 jaja
• 125 g maslaca

Sastojci (za preljev):

• 100 g čokolade
• 2 dl vode
• nekoliko kapi ruma

Priprema: 

1 Napravite tijesto tako što ćete u posudi izmiješati vodu, maslac i sol te smjesu zakuhati. Dodajte brašno i smjesu kuhajte dok ne dobijete grudu od tijesta. Kad se smjesa ohladi, umiješajte jedno po jedno jaje te dodatno razradite mikserom.

2 Tijesto premjestite u slastičarsku vrećicu (ili špricu) te na limu oblikujte kuglice veličine 3-4 centimetra. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Mlijeko ulijte u lonac i zakuhajte. U međuvremenu izmiksajte jaja sa šećerom (dodajte malo mlijeka ako je potrebno), potom i gustin te sve skupa ulijte u kipuće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Kad je skinete s vatre, umiješajte maslac, a kad se smjesa ohladi dodajte i šlag od slatkog vrhnja.

3 Ovom smjesom punite tijesto. Profiterole prelijte i čokoladnim preljevom koji ćete napraviti tako da čokoladu otopite u vodi iznad pare te umiješate u nju nekoliko kapi ruma.

Komentari