Ljetna druženja ‘začinite’ ovim malim zalogajima koji su ustvari predjelo, no uz malo mašte i kulinarske kreativnosti lako postaju zamjena za glavni obrok. Uživajte u zalogajima ‘s nogu’ bez razmišljanja da morate ostaviti mjesta za ono ‘konkretno’ što slijedi
Tostirani kruščići sa salsom od rajčice
Sastojci: 300 g rajčice, 1 režanj češnjaka, 1 mladi luk, 1 žličica origana, sol, papar, 1 mali baguette, 8 -12 crnih maslina
1 Rajčice uronite u uzavrelu vodu pa ih zatim stavite u hladnu vodu, ohladite i naposljetku ogulite.
2 Prerežite rajčicu na četvrtine i izvadite središnji dio s košticama. Njega narežite i stavite u posudu. Dodajte nasjeckani češnjak i luk. Dobro izmiksajte, dodajte origano, sol i papar. Premažite tanke kriške baguette kruha salsom. Ukrasite maslinama.
Pečene ploške krumpira s pancetom
Sastojci: 8 krumpira (manjih), 20 ml maslinova ulja, sol, 1 žličica pesta, 1 žuta paprika, malo vlasca, 4 ploške pancete
1 Operite krumpire pa ih narežite na ploške debljine 2 cm. Zagrijte ulje u tavici, zatim smanjite vatru na minimum i polako pržite krumpire. Ispržene krumpire izvadite na papirnati ubrus. Malo ih posolite i premažite pestom.
2 Očistite papriku. Narežite je na dugačke trake pa nožem odstranite kožicu. Meso paprike narežite na kockice i pomiješajte s nasjeckanim vlascem.
3 Prepolovite pancetu, formirajte male kornete i napunite ih komadićima paprike. Kornete stavite na prženi krumpir.
Marinirani fileti srdele
Sastojci: 16 filetiranih inćuna ili srdela, 100 ml maslinova ulja, 50 ml octa od bijeloga vina, sol, šećer, papar, 4 grančice timijana, 8 kriški bijeloga tosta
1 Napravite marinadu od maslinova ulja, octa, malo soli, šećera i papra. Ostavite filete u marinadi 24 sata.
2 Nakapajte tost maslinovim uljem i pržite ga na gril tavici s obje strane. Ukrasite svježim timijanom.
3 Poslužite ribu na tanjuru s malo marinade uz preprženi tost.
Španjolska pašteta od maslina
Sastojci: 90 g crnih maslina, malo svježeg ružmarina i malo timijana, 1 režanj češnjaka, 1 inćun, 8 zelenih maslina
1 Otkoštite crne masline i stavite ih u blender. Dodajte ružmarin, timijan, oljušteni češnjak i inćuna. Izmiksajte dobro.
2 Kad ste dobili glatku paštetu, stavite je u posudu pa joj dodajte zelene masline nasjeckane na male komadiće.
Komentari