Vrijeme je za uživanje u okusu jagoda! Donosimo vam tri recepta za tri fine slastice
SMOOTHIE OD JAGODA
Sastojci:
• 1 šalica jagoda
• 2 dl kokosovog mlijeka (ili po želji bademovog, kravljeg ili zobenog)
• 1 žlica goji bobica
• 1 banana
• 1 žlica kokosovog šećera
• ½ čajne žličice vanilije u prahu
• led
Priprema:
1 Stavite goji bobice u malo mlake vode i ostavite 15 minuta da malo omekšaju. Izvadite ih iz vode i ubacite u blender.
2 Operite jagode i ogulite bananu te dodajte ostatak sastojaka u blender te miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
3 Od ovih sastojaka možete napraviti i sladoled od jagoda! Dovoljno je samo smanjiti količinu mlijeka, nemojte staviti led, nego sve sastojke izmiksajte i stavite u zamrzivač te povremeno
promiješajte dok se smjesa ne zaledi. Nakon što se dobro zaledi, poslužite u čašama ili u zdjelicama i ukrasite!
TORTA OD SIRA S JAGODAMA
Sastojci za 14 komada:
• 200 g integralnog keksa s maslacem
• 125 g maslaca
• 200 g vrhnja za šlag
• 100 g šećera
• 600 g svježeg sira
• 1 žlica limunova soka
• 100 ml mlijeka
• 1 žličica agar agara
• 300 g jagoda
Priprema:
1 Stavite kekse u vrećicu za zamrzavanje te no smrvite valjkom za tijesto. Dodajte omekšali maslac te dobro zamijesite.
2 Obložite dno kalupa (promjera 26 cm) papirom za pečenje. Stavite
na to smjesu od keksa, jednakomjerno raspodijelite po dnu, pritisnite i stavite u hladnjak. Stucite vrhnje i oko 20 g šećera pa stavite u hladnjak.
3 Pomiješajte svježi sir, limunov sok i 80 g šećera. Pomiješajte u loncu mlijeko i agar agar pa zakuhajte. Maknite sa štednjaka,
dodajte 2 žlice smjese od sira te dobro promiješajte. Dodajte mješavinu preostaloj smjesi od sira te odmah umiješajte. Potom
umiješajte šlag, stavite kremu na biskvit te zagladite.
4 Ostavite tortu oko 4 sata u hladnjaku da se stisne. Pripremite jagode pa ih prerežite. Prije posluživanja nadjenite tortu jagodama
te je ukrasite po želji.
ROLADA OD JAGODA S PIROVIM BRAŠNOM
Sastojci za 12 komada:
• 1 ½ limeta
• 5 jaja
• 200 g šećera (od šećerne trske)
• prstohvat soli
• 150 g pirova brašna (tip 630)
• 50 g heljdina brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 5 listića želatine
• 6 grančica bosiljka
• 300 g kremastog svježeg sira
• 50 g agavina sirupa
• 150 g vrhnja za šlag
• 300 g jagoda
Priprema:
1 Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje. Operite pola limete, posušite i naribajte koru. Stucite s jajima, 4 žlice tople vode, šećerom i solju. Pomiješajte brašna i prašak za pecivo pa umiješajte. Premažite po limu pa pecite 12-13 minuta. Prebacite na pošećerenu kuhinjsku krpu te uklonite papir.
Smotajte biskvit te ostavite da se ohladi.
2 Omekšajte želatinu. Operite jednu limetu, posušite, naribajte koru te istisnite sok. Natrgajte listiće bosiljka pa ih nasjeckajte.
3 Pomiješajte sir s agavinim sirupom te korom i sokom od limete. Istisnite želatinu, rastopite je pa umiješajte. Stavite na 30-ak minuta u hladnjak, dok se smjesa ne počne želirati. Odmotajte biskvit pa
premažite kremom. Pospite jagodama i listićima bosiljka. Smotajte biskvit, stavite na 2 sata u hladnjak te ukrasite po želji.
Komentari