Krećete li na dijetu, preduhitrite monotoniju u prehrani: umjesto klasičnog preljeva od octa, ulja, papra i soli naučite praviti zanimljive, ukusne i nemasne dressinge
Dressinzi su ono što i običnu zelenu salatu čini posebnom – ne samo u vizualnom smislu, nego i ‘sadržajnom’ – obogaćuju joj okus, daju nove nutritivne vrijednosti i čine našu svakodnevnu prehranu raznolikijom i interesantnijom. Jer, svaka namirnica ili jelo, makar bilo i jedno od omiljenih, ne nekom trenutku ipak postane dosadno. Tako je i sa salatama. I to naročito kada ste na dijeti. Kako biste izbjegli monotoniju, osvježili svoj jelovnik, a i dalje jeli ukusne obroke koji su usto niskokalorični, obogatite ih jednostavnim preljevima.
Lagani Vinaigrette
Sastojci:
175 ml svježe iscijeđenog soka od naranče, 1 žlica dijon senfa, 2 žlice bijelog balzamičnog octa, sol, papar, 75 ml maslinova ulja
Priprema:
Sok od naranče lagano zagrijte, skinite s vatre, dodajte senf i balzamični ocat i promiješajte da se senf otopi. Zatim dodajte sol, papar i ulje i lagano sve promućkajte da se sjedini. Ostavite u hladnjaku da se ohladi, a zatim ga prelijte preko salate.
Dressing od jogurta
Sastojci:
100 g nemasnog jogurta, 1 žlica limunova soka, začini, 1 čajna žlica kiselog vrhnja
Priprema:
Jogurt pomiješajte sa sokom od limuna i dodajte u smjesu sitno sjeckane začine (bosiljak, ružmarin, origano, kopar…). Sve dobro promiješajte i na kraju dodajte vrhnje.
Dressing od kiselog mlijeka
Sastojci:
1 žlica light majoneze, 400 ml kiselog mlijeka, prstohvat šećera, 1 žica limunova soka, sol, papar, svježi vlasac, mljeveni chilli u prahu
Priprema:
Sve sastojke stavite u zdjelu i dobro promiješajte i prelijte preko salate.
Komentari