Gotovo i nema zemlje u kojoj se uoči Uskrsa ne kuhaju i ne boje jaja, no za ovaj blagdan tradicionalno se veže i izrada uskrsnog kolača (pince ili sirnice), kao i uživanje u - posebnim okusima
Tradicionalni slatki uskrsni kruh u Dubrovniku, Istri i na Korčuli naziva se sirnica, u Rijeci pinka, na području Zadra koristi se naziv pogača, a u kontinentalnim krajevima uobičajen je naziv pinca. Pinca je neizostavan dio uskrsnog doručka, nosi se u crkvu na blagoslov i često se poklanja članovima obitelji ili prijateljima. I naravno, uz šunku i jaja, dio je tradicionalnog uskrsnog doručka.
Dalmatinska sirnica
SASTOJCI:
• 1,5 kg glatkog brašna
• 8 žumanaca
• 2 omota vanilin šećera
• 300 g šećera
• 300 g maslaca
• 100 g svježeg kvasca
• malo soli
• malo grožđica (po želji)
• naribana korica naranče
PRIPREMA:
Izmrvite kvasac i pomiješajte ga s malo brašna i mlake vode. Pokrijte ga krpom te ostavite na toplom da se diže. Na podlogu istresite brašno, napravite udubljenje i postupno dodajte maslac, šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, naribanu koricu naranče, grožđice te na kraju dignuti kvasac. Po potrebi, dodajte malo toplog mlijeka. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga da se diže na toplom još barem tri sata. Nakon tog vremena, tijesto još jednom dobro premijesite te ga razdijelite na tri-četiri komada, ovisno o veličini sirnice (pince) koju želite ispeći. Oblikovane sirnice još neko vrijeme držite na toplome (dok im se volumen ne poveća), a potom pecite u pećnici na 180 do 200 stupnjeva oko 45 minuta. Ako želite, sirnice prije stavljanja u pećnicu premažite razmućenim jajem.
Komentari