Vatromet okusa meksičke kuhinje

Meksička kuhinja toliko je raznovrsna, a nekako je najčešće percipiramo samo kroz prizmu ljutih okusa. Vrijeme je da to promijenimo... Donosimo vam recepte za prefinu meksičku tortilju i enchiladu

Tortilja je bila hrana siromašnih stanovnika, a danas je simbol meksičke kuhinje i baza za pripremu burrita, tacosa i brojnih drugih jela. Možete je kupiti gotovu ili napraviti od 200 g brašna (kukuruznog ili pšeničnog), 1/2 vrečice praška za pecivo, malo soli, 40 g rastopljenog maslaca i 120 ml vode.

Tortilje nadjevene mesom

Sastojci:

• 2 češnja češnjaka
• 100 g šalše
• 100 g majoneze
• 100 g kiselog vrhnja
• 100 g punomasnog vrhnja
• sol, papar
• komad đumbira veličine 3 cm
• ½ čili papričice
• 1 limeta
• 3 dvopeka
• 500 g pilećeg filea
• 1 jaje
• 2 žlice ulja
• 1 glavica radiča
• malo rikule
• ½ krastavca
• 4 tortilje

Priprema:

1 Oljuštite i nasjeckajte češanj češnjaka. U zdjelici pomiješajte majonezu i vrhnja. Začinite solju i paprom te stavite u hladnjak.

2 Ogulite i no naribajte đumbir. Oljuštite i nasjeckajte preostali češnjak. Očistite, operite i nasjeckajte čili. Operite limetu, posušite i naribajte koru.

3 Stavite dvopek u vrečicu za zamrzavanje te no smrvite valjkom za tijesto. Dobro zamijesite s đumbirom, češnjakom, korom limete, mljevenim mesom, jajem, čilijem, solju i paprom.

4 Meso pržite uz okretanje oko 8 minuta sa svih strana.

5 Očistite salatu i krastavac. Natrgajte radič, a krastavac narežite na ploške. Ugrijte tortilje. Premažite s malo majoneze i vrhnja, raspodijelite po tome salatu, krastavce, meso i šalšu, a potom preklopite.

Enchilada

Sastojci:

• po 250 g crvenog i bijelog graha (iz limenke)
• 250 g zrna kukuruza (iz limenke)
• 1 glavica luka
• 1 češanj češnjaka
• 3 žlice ulja
• 2 limenke rajčica (od 400 g)
• sol
• kajenski papar
• 1 žlica koncentrata rajčice
• 450 g filea pilećih prsa
• papar
• 8 mekanih tortilja (gotov proizvod)
• 100 g naribanog ementalera

Sastojci: 

1 Ocijedite grah i kukuruz. Oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Oboje propirjajte na 1 žlici ulja. Dodajte rajčice pa kuhajte oko 10 minuta.
Začinite solju i kajenskim paprom. Ostavite pola umaka po strani. Pomiješajte grah, kukuruz i koncentrat rajčice s preostalim umakom, kuhajte oko 5 minuta pa začinite.

2 U međuvremenu operite pileća prsa, posušite pa narežite na trake. Pržite piletinu u tavi na preostalom ulju 2-3 minute. Začinite solju
i paprom pa umiješajte u ragu od graha. Ostavite da se malo ohladi.

3 Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Raspodijelite ragu po tortiljama, smotajte ih te stavite kalup za složenac (30 x 25 cm). Nakapajte preostalim umakom od rajčice, pospite sirom pa pecite
oko 20 minuta. Ukrasite po želji.

Komentari