Tijesto za pizzu možete napraviti od batata, bademovog i zobenog brašna. Kako, doznajte u nastavku...
Batat možete pripremati na mnogo načina, peći ga, od njega raditi pire, njoke pa čak i tijesto za palačinke, a mi vam u nastavku donosimo recept za tijesto za pizzu Alternative za vas, koji je osmislila Ivanka Brček, autorica gastro bloga Zdrava.iva koji možete vidjeti ovdje! Priprema je relativno jednostavna, a potrebna su vam samo četiri sastojka – indijski oraščići ili bademi, prehrambeni kvasac, češnjak u prahu i himalajska sol. Obogaćena nadjevom od rajčica, povrćem i veganskim parmezanom, ova izuzetna pizza sigurno će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Sastojci za podlogu:
2 šalice pirea od pečenog batata
4 češnja češnjaka
1 jušna žlica chia sjemenki
3 jušne žlice vode
1,25 šalice zobenog brašna
¼ šalice bademovog brašna
1 jušna žlica maslinovog ulja
1 jušna žlica jabučnog octa
1 čajna žlica sušenog bosiljka
1 čajna žlica sušenog origana
½ čajne žlice himalajske soli
Sastojci za preljev:
pasirana rajčica (količina po želji)
bosiljak u prahu
himalajska sol
Sastojci za nadjev:
1 crveni luk
1 patlidžan
1 crvena paprika
Sastojci za veganski parmezan:
1 šalica indijskih oraščića ili badema
4 čajne žlice prehrambenog kvasca
1 čajna žlica češnjaka u prahu
1 čajna žlica himalajske soli
Sastojci za posipanje i ukras:
oko 10 cherry rajčica
par listova svježe rikule
Koristite šalicu od 2,5 dl!
Priprema:
Jedan veći ili dva manja batata dobro operite, osušite i probodite na nekoliko mjesta vilicom. Stavite u pleh obložen masnim papirom i pecite na 200 ºC oko 45 minuta.
Patlidžan operite i posušite. Ako je iz organskog uzgoja ne trebate ga guliti, a ako nije svakako to napravite. Narežite ga na tanke šnite, blago posolite i ostavite sa strane u posudi da pusti vodu.
Papriku i luk očistite. Na 2 jušne žlice ulja popržite narezani luk (dok ne postane staklast), a zatim dodajte papriku narezanu na komadiće. Pržite dok paprika ne omekša. Izvadite luk i papriku u manju posudu.
Osušite narezani patlidžan i na 1 jušnoj žlici ulja popecite sa svake strane dok ne omekša.
Pripremite chia jaje. Pomiješajte 1 jušnu žlicu chia sjemenki i 3 jušne žlice vode. Ostavite da odstoji dok se ne formira gel.
Pečeni batat izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi i ogulite. Stavite batat i očišćeni češnjak u multipraktik pa napravite pire.
Umiješajte zobeno i bademovo brašno, maslinovo ulje, jabučni ocat, bosiljak origano i sol. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
Obložite tepsiju papirom za pečenje i ravnomjerno nanesite dobivenu smjesu. Sloj ne smije biti predebeo jer tada neće biti dobro pečen.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 30 minuta, odnosno dok rubovi ne postanu smećkasti.
U međuvremenu napravite veganski parmezan i preljev. U blender stavite bademe ili indijske oraščiće, prehrambeni kvasac, češnjak u prahu i himalajsku sol te miksajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Za preljev pomiješajte pasiranu rajčicu, malo himalajske soli i bosiljak u prahu (količina po želji).
Izvadite tijesto iz pećnice i premažite pripremljenim preljevom od rajčice. Ravnomjerno poslažite pečeno povrće (luk, papriku i patlidžan) po podlozi. Posipajte veganskim parmezanom (količina po želji). Stavite u pećnicu oko 10 minuta.
Izvadite iz pećnice, malo ohladite i dodatno ukrasite s nekoliko listova svježe rikule i cherry rajčicama.
Komentari