U prehrani se koriste samo stabljike biljke rabarbare, nikako listovi koji su toksični, a mi vam otkrivamo sve blagodati ovog povrća na naše zdravlje te donosimo recept za fini desert s rabarbraom
Iako je rabarbara poznata kao voće, ova je biljka zapravo povrće. Njezini listovi se ne koriste u prehrani jer su toksični; sadrže sastojak antrakinon koji je u većoj količini otrovan. Simptomi mogu uključivati gorenje u očima, ustima i grlu te otežano disanje.
Rabarbara je jedno od najmanje kaloričnih povrća, pa tako 100 grama svježih stabljiki ima samo 21 kaloriju. Sadrži i puno hranjivih tvari, poput prehrambenih vlakana, korisnih kiselina, polifenolne antioksidanse, vitamine i minerale. Ne sadrži zasićene masti niti kolesterol. Stabljike rabarbare bogate su vitaminima B-kompleksa poput riboflavina, niacina, vitamina B6, tiamina i pantotenske i folne kiseline.
Stabljika sadrži male količine β-karotena, zeaxanthina i luteina. Osim što su dobri antioksidansi, ovi spojevi se u tijelu pretvaraju u vitamin A koji je također snažan antiksidans te je potreban tijelu u održavanju zdravima kože i sluznice. Također je esencijalni vitamin za zdravlje očiju. Neka istraživanja pokazuju da prirodne namirnice bogate vitaminom A štite tijelo od bolesti pluća i raka usne šupljine.
Kao i ostale zeljaste biljke poput kelja i špinata i rabarbara je bogata vitaminom K. Vitamin K ima potencijalnu ulogu u zdravlju kostiju, odnosno formira ih i jača. Adekvatna razina vitamina K u prehrani pomaže u ograničavanju oštećenja živaca u mozgu. Dokazano je da ima pozitivnu ulogu u liječenju Alzheimerove bolesti.
Stabljika rabarbare sadrži zdrave razine minerala poput željeza, bakra, kalcija, kalija i fosfora. Međutim, većina tih minerala se ne apsorbira dobro u tijelu. Osim navedenog, rabarbara ima pozitivno djelovanje na probleme sa zatvorom, a u malim količinama liječi i proljev. Poboljšava apetit, a neka istraživanja pokazuju da spriječava razvoj raka te da ublažava upalne procese.
Od stabljiki rabarbare mogu se pripremati razne salate, juhe, umaci i kompoti. Kuhanu protisnutu rabarbaru možete dodati sladoledu, mousseu, sorbetu, voćnim kremama i palačinkama, a mi vam donosimo recept za fini desert s rabarbarom!
Sastojci za 4 osobe:
- 350 g rabarbare
- 125 g šećera
- 1 pakiranje pudinga od vanilije
- 150 g jagoda
- 400 ml mlijeka
- 1 pakiranje vanilin šećera
- 150 g vrhnja za šlag
- 125 g kremastog sira
- 100 g keksa od badema
- 50 ml bijelog portugisca
1 Očistite rabarbaru te je narežite na komade. Pirjajte je s 50 g šećera i 2 žlice vode oko 8 minuta. Razmutite 1 žlicu praška za puding s malo vode, umiješajte u rabarbaru pa zakuhajte. Stavite na stranu. Operite jagode, očistite, usitnite, dodajte pa ostavite da se ohladi.
2 Pomiješajte preostali puding i 3 žlice mlijeka. Zatim zakuhajte preostalo mlijeko, 75 g šećera i vanilin šećer. Umiješajte prašak za puding pa zakuhajte. Stavite u posudu, ostavite da se ohladi prekriveno prozirnom folijom pa stavite na sat vremena u hladnjak.
3 Stucite vrhnje za šlag. U puding pjenjačom umiješajte sir pa žlicom dodajte šlag.
4 Nakapajte kekse portugiscem pa razmrvite. U visoke čaše slojevito poslažite kekse, kompot od jagoda i rabarbare te kremu od vanilije. Poslužite dobro ohlađeno.
Foto: Profimedia
Komentari