Nakon katastrofalnih prognoza o nestanku ribe iz mora, WWF je pokrenuo projekt Fish Forward u okviru kojeg je predstavljen vodič ‘Priče iza vašeg tanjura’. Donosimo vam neke od recepata iz vodiča...
Srdele
Sastojci: 1 kg svježih srdela • 1 manja šalica maslinova ulja • sol • 300 g mekanih listova vinove loze
1 Umočite listove vinove loze u posoljenu i kipuću vodu tri do četiri minute. Nakratko isperite hladnom tekućom vodom kako bi listovi zadržali svoju zelenu boju. Raširite listove po upijajućem kuhinjskom
papiru da se osuše.
2 Očistite srdele, uklonite glavu i utrobu. Začinite prstohvatom košer soli pa stavite ribu na cjedilo da se cijedi 10 minuta. Umotajte srdele u listove vinove loze (po srdelu na svaki list). Ako su listovi
veliki, prerežite ih napola.
3 Napunjene listove vinove loze stavite u posudu za pečenje i prelijte maslinovim uljem. Ugrijte pećnicu na 180° i neka se peče 10 do 15 minuta. Uz jelo poslužite grčku salatu.
Orada
Sastojci: • 2 fileta orade • 4 kozice • ½ korabe • 2 krumpira • 1 plavi krumpir • 100 g lješnjaka • 100 g sira • 30 g graška • 100 g koromača • sok naranči i limuna • bijeli papar • ulje s vlascem • umak od kozica
1 Narežite korabu i krumpire na komadiće te ih kuhajte u vreloj vodi dok ne omekšaju (od 10 do 15 minuta). Začinite ih solju i paprom te ih zajedno zgnječite dok ne postanu glatki.
2 Filete orade pospite naribanim sirom i lješnjacima te ih pecite s kožom prema dolje. Skuhajte plavi krumpir i narežite ga na kockice, a zatim skuhajte grašak.
3 Blanširajte koromač i marinirajte ga s narančinim sokom, limunom i bijelim paprom. Zagrijte kozice netom prije posluživanja. Dekorirajte uljem s vlascem i umakom od kozica.
Kozice
Sastojci: • 900 g svježih srednje velikih kozica • 30 g svježeg đumbira izrezanog na tanke trakice • 3 jušne žlice maslinova ulja • 4 jušne žlice soka od limete • korica limuna • nasjeckani peršin
• svježe samljeveni papar • srce zelene salate • 10 cherry rajčica
1 Kozice operite pod tekućom vodom i osušite. U posudi pomiješajte 2 jušne žlice limunova soka i maslinova ulja. Dodajte đumbir.
2 Lagano promiješajte pa kozice u toj smjesi marinirajte dva sata. Osušite kozice, ali sačuvajte marinadu. Pirjajte kozice u tavi na jakoj vatri dvije minute. Popaprite i dodajte marinadu i preostali sok i koricu limuna.
3 Neka zavri pa kuhajte još 30 sekundi. Nasjeckani peršin pospite netom prije posluživanja. Poslužite sa salatom i cherry rajčicama.
Oslić
Sastojci: • 500 g svježih špageta s jajima (ili bilo koje druge tjestenine koju volite) • 250 g svježih fileta oslića • stabljike peršina i bosiljka • ekstra djevičansko maslinovo ulje • ½ čaše bijelog vina • 1 organski limun • 100 g zelenog dijela poriluka • 1 kriška starog kruha • prstohvat čilija • sol
1 U sjeckalici pomiješajte kruh s dvije jušne žlice maslinova ulja, šakom stabljika peršina i bosiljka i prstohvatom soli. Miješajte dok se ne usitni, zatim prepecite u tavici i stavite sa strane.
2 Tanko narežite zeleni dio poriluka i prepecite u tavici, uz dvije jušne žlice maslinova ulja, dok ne posmeđi. Narežite filet oslića na kockice srednje veličine te ih pomiješajte s porilukom, dodajući sol i čili. Dodajte vino pa pustite neka kuha na laganoj vatri dok se ne reducira.
3 Naribajte i istisnite limun, ribi dodajte koricu i sok i uklonite s vatre.
4 U velikoj zdjeli s vrelom vodom skuhajte tjesteninu. Kada se skuha, dodajte je ribljem umaku koji ste pripremili. Popržite oko dvije minute i stavite na tanjure. Pospite tostiranim krušnim mrvicama, bosiljkom i uživajte!
Komentari