Ove talijanske grickalice, suhe i hrskave štapiće po recepturi Tvornice zdrave hrane, nikog ne ostavljaju ravnodušnima. A k tome je riječ i o zdravijoj, LCHF varijanti grisini štapića bez brašna, stoga bezbrižno grickanje može početi
Kada je LCHF prehrana u pitanju treba znati jednu stvar – potrebno je drastično smanjivanje unosa ugljikohidrata da bi se postigla stabilizacija šećera u krvi i smanjeno izlučivanje inzulina, koji je glavni ‘igrač’ među hormonima i glavni čimbenik nakupljanja masnoće. Tek kad inzulin ne djeluje moguće je trošenje masnih zaliha s tijela, bez obzira na kalorijski unos hrane. Dakle, radi se o biranju namirnica, a ne o vaganju hrane i računanju kalorija odnosno treba znati da to nije tipična dijeta.
Psyllium, lan i sezam dobitna su kombinacija za uspješne grisinije no ako ćete imati problema s oblikovanjem tijesta, nemojte odustajati, jer moguće da vrsta i kvaliteta sira (koji također ide u recept) djeluje na ‘gipkost’ tijesta. Ako sjmesa i bude suha i lomljiva, samo ju specite i razlomite – jednako je ukusno i jednako paše uz namaze.
Potrebni sastojci:
50g sitno mljevenog lana (ne u brašno nego u mrvice)
50g sitno mljevenog sezama
50g ghee maslaca
1,5 žlica psylliuma
50 grama ribanog sira (grana padano ili grana padano i gauda 50:50)
1 jaje
prstohvat himalajske soli (+ začini koje sami želite)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Sve suhe sastojke sjedinite. Dodajte jaje i posolite po ukusu. Ubacite ghee maslac (sa žlicom komade ubacujte) i mikserom cijelu smjesu sjedinite dok ne dobijete gusto i glatko tijesto. Ako nije dovoljno glatko dodajte još sjemenki.
Rukama vadite smjesu i oblikujte štapiće. Pecite 10-ak minuta.
Sastojke za ove zdrave grisine možete nabaviti na webu Tvornice zdrave hrane!
Komentari