Zdravlje u hrskavom korijenu mrkve

Mrkva se ubraja u najvrednije i najbolje vrste povrća, koje možemo obilato koristiti u svakodnevnoj prehrani! Donosimo vam i recept za salatu od mrkve s narančama

Mrkva potječe iz Južne Azije odakle se, pretpostavlja se, od 10. stoljeća počela širiti zemljama Sredozemlja. U 12. stoljeću mrkva je stigla u zapadnu Europu i Kinu. Danas se uzgaja u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Primjena u medicini

Sadrži provitamin A, karoten, za koji se tvrdi da može pomoći u rješavanju problema s vidom. Bogata je i vitaminima B, C, E i H, a od važnih elemenata sadrži pretežno kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, sumpor, mangan, željezo, bakar i cink. Zahvaljujući ovim svojstvima konzumiranje mrkve poboljšava imunitet, pomaže kod zatvora, jača srce i krvne žile, korisna je za trudnice, baš kao i za razvoj i rast djece. Osim toga, pridonosi lijepom i zdravom izgledu kože, ubrzava zacjeljivanje rana, jača sluznice u tijelu, a među ostalim navodno i poboljšava mušku plodnost i potenciju. U narodnoj medicini primjenjuje se protiv nervoze, astme, problema s kožom, bolesti jetara, žutice i crijevnih upala.

Mogućnosti u kuhinji

Mrkva se često jede sirova, cijela ili naribana u salatama, ali jednako tako i termički obrađena u juhama ili umacima, kuhana, pirjana ili pečena kao prilog uz mesna jela. U juhama se često kombinira s celerom i lukom. Od nje se jednako tako može pripremiti svježi sok izvanrednog okusa, koji je među najomiljenijim povrtnim sokovima, a odličan je i pire od kuhane mrkve.

Savjet plus

OBRADA: Ako namjeravate jesti mrkvu, bilo sirovu ili termički obrađenu, uvijek je prvo morate oprati pod mlazom vode i temeljito očistiti.

U nastavku vam donosimo recept za salatu od mrkve s narančama:

Sastojci za 4 osobe:

• 350 g svježe mrkve
• 100 g grožđica
• 1 žuta čili papričica
• 2 naranče
• pola limuna
• 4 žlice mješavine sjemenki (bučine, suncokretove)
• 3 žlice maslinova ulja
• pola žlice šećera
• sol
• papar

1 Za pripremu soka za mariniranje grožđica pomiješajte sok od pola limuna s maslinovim uljem. Nakon toga u tako pripremljenu marinadu stavite grožđice. Mrkvu očistite, operite pod mlazom vode, a zatim krupnije naribajte. Naranče ogulite, razdijelite ih na kriške, ogulite bijelu kožicu pa narežite meso na komadiće. Iz oprane čili papričice izvadite sjemenke pa je narežite na tanke kriške.

2 Mrkvu stavite u zdjelu pa pomiješajte s grožđicama i marinadom. Dodajte čili, malo šećera, sol i papar pa stavite salatu na hladno mjesto na najmanje pola sata. Neposredno prije posluživanja pospite salatu mješavinom sjemenki.

PRIPREMA: 30 MINUTA

Komentari