Izvorno se gulaš radio od mesa goveda, kasnije i ovčetine, da bi se to vremenom proširilo na gotovo sve vrste mesa, pa čak i bez njega, poput ‘gulaša’ od krumpira... U nastavku vam donosimo recept za Segedinski gulaš
Sastojci za 4 osobe:
• 1 kg svinjske plećke
• 300 g luka
• 2 češnja češnjaka
• 3 žlice maslaca
• 500 g kiselog kupusa
• 1-2 žlice kima
• sol, papar
• 3-4 žlice mljevene paprike (slatke)
• 750 ml temeljca
• 2 crvene paprike
• 100 g kiselog vrhnja
Priprema:
1 Operite meso, posušite ga pa narežite na kocke veličineb oko 3 cm. Oljuštite luk i češnjak
te narežite na kockice. U velikom loncu ugrijte maslac, pržite meso oko 15 minuta pa izvadite. Na masnoći od prženja staklasto propirjajte luk i češnjak. Dodajte kiseli kupus. Začinite kimom, solju, paprom i mljevenom paprikom. Dodajte meso, ulijte temeljac pa kuhajte poklopljeno 40-45 minuta.
2 Prerežite papriku, uklonite koštice, operite i grubo usitnite. Dodajte gulašu te kuhajte još 30 minuta. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Poslužite s malo kiselog vrhnja. Ukrasite (po želji) mažuranom, a preostalo vrhnje poslužite odvojeno.
Komentari