Loré – novo ime na modnoj sceni

Na pisti Schwarzkopf Cro A Portera po prvi put će se predstaviti mlada dizajnerica Loreta Gudelj sa svojim brendom Loré

Sljedeći tjedan započinje novo, 26., izdanje Schwarzkopf Cro A Portera. Modni događaj ove sezone pomno skriva popis dizajnerskih imena. U išćekivanju važne liste, najavljuje nam jedno potpuno novo ime – Loré. Debitantica ovosezonskog Schwarzkopf Cro A Portera predstavlja se kampanjom za svoju prvu kolekciju. Riječ je o mladoj Loreti Gudelj koja je kreativno znanje stekla u višegodišnjem radu poznate dizajnerske obitelji Gudelj.

Lore

Loré je priča o ljepoti hispanske tradicije i načina na koji se ona može održati. Hispanska je Amerika specifična po autogenom stanovništvu koje običaje predaka prenosi s koljena na koljeno. Sastavni su dio tih običaja i različite vrste rukotvorina. Inspiraciju ovogodišnje zimske kolekcije dizajnerica nalazi u Guatemali i tradicionalnim materijalima majanske zajednice.

Lore

Od prekolumbijskih su vremena majanske žene tkale živopisne materijale na tkalačkim stanovima pa se tako i jedna od vrhovnih majanskih božica Ixchel prikazuje u tkalačkoj pozi. Svako se mjesto u Guatemali odlikuje vlastitim uzorcima, kolorističkom paletom i kompozicijom materijala te se pomoću njih i mjesta razlikuju. Majanske žene često ističu da je tkanje okosnica njihova života i medij kroz koji pričaju različite životne priče.

Materijale korištene u Loré kolekciji radio je višestruko nagrađivani tkalac na području Srednje Europe – Željko Pušić, stoga je kolekcija svojevrsni hommage njegovom radu kao i tradiciji ručno izrađenih odjevnih predmeta. Za svaki od materijala u Loré kolekciji potrebni su sati preciznog rada, međutim, takvi materijali daju odjevne predmete koji su jedinstveni, neponovljivi i neindustrijski proizvedeni. Odjevne predmete proizveo je studio Grete Gudelj, a uz ranije spomenutog Željka Pušića, na kolekciji su radile i vrsne tkalje Miroslava Margetić te Ivna Matičec čiji rad i predanost dizajnerica iznimno cijeni.

Nakit za Loré kolekciju, u suradnji s dizajnericom, radila je poznata umjetnica Marina Marinski. Kombinirajući na teracotti nijanse boja u skladu s tkanicama, napravila je nakit koji podsjeća na autohtoni nakit domorodačkog stanovništva. Nakit će se, također, prodavati uz kolekciju odjeće. Cilj Loré kolekcije je povratak ljepote manufakturnog rada i vrednovanje ručne tradicije u trenutku njenog sve većeg izumiranja.

Komentari