S ljubavlju i bez kemije: Napravite sami osježivače zraka za svoj dom

Sobni mirisi sjajan su način da transformirate vaš dom u ugodno i opuštajuće mjesto, pravu spa oazu. I to bez odlaska u trgovinu! Pokazat ćemo vam kako ih možete sami napraviti

Prema nekim istraživanjima, već i sam miris čokolade čini ljude sretnima, naročito one koji su ljubitelji ove slastice. To nam među ostalim ukazuje kako mirisi uvelike utječu na naše raspoloženje – mogu nas stimulirati ili pak umiriti, ovisno o njihovim svojstvima, ali i o tome što nam je u tom trenutku potrebno. Ovakav efekt može se postići i kod kuće, i to na vrlo jednostavan način i bez odlaska u supermarket. Sami izradite osvježivač prostora i napravite od svoga doma ugodno i opušteno mjesto. Nudimo vam nekoliko prijedloga…

Fini mirisni prah koji veže neugodne mirise

Osvježivač na bazi praška jako dobro upija neugodne mirise i zato je idealan primjerice za toalet. Vrlo brzo se priprema i može se napraviti u niz mirisnih varijacija. Paket sode bikarbone stavite u teglu, nakapajte s nekoliko kapi eteričnog ulja. S vrhom noža ili nekim oštrim predmetom napravite rupice na metalnom poklopcu i njime zatvorite staklenku.

Tekućina: sami namjestite intenzitet

Kod osvježivača za prostor u tekućem stanju intenzitet možete sami dozirati. Što više štapića stavite u osvježivač, miris će biti jači. Princip je vrlo jednostavan: 10 ml neutralnog alkohola (primjerice, vodke) pomiješate sa 90 ml destilirane vode i 10 kapi mirisnog ulja te ulijte u staklenu bocu ili teglu. Stavite drvene štapiće (primjerice one za ražnjiće) i osvježivač je gotov!

Kao sprej: idealan za jastuke, posteljinu i odjeću

Jednu čajnu žlicu visokopostotnog alkohola uz pomoć lijevka ulijte u bočicu koja ima pumpicu. Dodajte i 10 do 40 kapi eteričnog ulja po vašem izboru i dobro protresite. Zatim miris dopunite sa 6 čajnih žlica destilirane vode i ponovno protresite. Po želji, možete u bocu dodati i bilje – cvijeće ili začine.

Još nekoliko mirisnih ideja:

DRVO: U ‘hoby’ trgovini mogu se nabaviti mali, neobrađeni drveni blokovi. Nakapajte ih s nekoliko kapi eteričnog ulja i imat ćete miris koji će jako dugo trajati.

INFUZIJA: Stavite lonac s nešto vode na peć i dodajte par kriški limuna i nešto ulja ili čaja od mente ili lavande i ostavite kuhati. Zrak u domu će vrlo brzo neodoljivo mirisati i usput pokupiti one neugodne.

BLAZINICE: Nakapajte blazinice ili vatu koju ste oblikovali u loptice s nekoliko kapi svoga omiljenoga ulja i stavite ih u ormar na police s posteljinom, odjećom, u ladice s rubljem, ali i iza kreveta, sofe, ukrasnih jastuka… U svakom slučaju izvan dometa djece i kućnih ljubimaca.

NARANČA: Uzmite jednu naranču i nabodite u koru klinčiće te je ju stavite u bilo koji dio stana.

Komentari