Pravilo 5 sekundi više ne vrijedi

Nova istraživanja pokazuju da neke namirnice mogu stajati puno duže nego što se do sada mislilo na podu prije nego se bakterije počnu nakupljati

Svi smo barem jednom slijedili pravilo 5 sekundi kada se radi o hrani koja padne na pod, no mnogi stručnjaci smatraju da nije u potpunosti točno. Prethodna istraživanja Sveučilišta Rutgers pokazala su da je prijenos bakterija moguć već za manje od jedne sekunde. Međutim, nova istraživanja engleskog Sveučilišta Aston u Birminghamu pokazuju da neke namirnice mogu stajati do 30 minuta na podu prije nego se bakterije počnu nakupljati.

Naravno, to ne znači da trebate baciti hranu na pod i onda ju pojesti, ali ako vam ispadne kruta, suha hrana, kao što su kolačići, biskvit, suhi tost ili sendvič, možete ih podići tijekom 30 minuta i pojesti bez opasnosti za vaše zdravlje.

Anthony Hilton, glavni istraživač na projektu, rekao je za Daily Mail da su šanse da se razbolimo od hrane koju podignemo s poda vrlo niske, ali da nisu sve površine na koje padne hrana jednako čiste, a samim time i jednako bezopasne. Dok većina ljudi misli da tepisi često sadrže više grinja i bakterija od bilo koje druge površine, tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti. Dakle, suprotno uvjerenjima kako su tepisi “leglo bakterija”, profesor Anthony Hilton ističe da su laminat i pločice najgore površine na koju hrana može pasti.

Naglasio je i da se pravilo također ne odnosi na mokre i ljepljive namirnice, poput kuhane tjestenine ili ljepljivih bombona. Takva hrana postane puna bakterija već nakon pet sekundi pa ju je najbolje baciti nakon što padne na pod. Na vama je da odlučite.

Komentari