Tamni podočnjaci – signal zdravstvenih problema

Uzročnici pojave podočnjaka mogu biti posljedica načina života, ali i disbalans i zasićenost organizma toksinima

Tamni podočnjaci prvi su znakovi umora i stresa, a posebno nedovoljnog sna. Naime, nedostatak sna ubrzava proces starenja, koža gubi elastičnost te se na njoj manifestira bljedilo, bore, pa i podočnjaci.

No, tamni kolutovi oko očiju često se javljaju kao simptom i posljedica određenih poremećaja u organizmu kao što su anemija, poremećaji u radu štitnjače (hipotireoza), usporenog metabolizma, lošeg rada jetre i žuči, ali mogu biti povezani i s bolestima bubrega, kao i s kroničnim nedostatkom kisika u organizmu zbog nedovoljnog boravka na svježem zraku i manjka tjelovježbe. Podočnjaci koji su natečeni ukazuju na problem s bubrezima te su pokazatelj pretjerane izloženosti organizma stresu.

Nastanku podočnjaka pridonose i pretjerano konzumiranje kofeina, nikotina i alkohola te kasni večernji obroci bogati proteinima i soli. Navedeni uzroci dovode do loše prokrvljenosti oko očiju te nakupljanja i zaostajanja limfe. Uslijed zastoja u cirkulaciji i drenaži povećava se tlak koji pritišće na nježne stijenke kapilara i krvnih žilica te ih čini propusnim, pa krv iz njih prelazi u okolno tkivo gdje se nakuplja i razgrađuje, posljedica čega se stvaraju tamni kolutovi oko očiju koji se naročito ističu kod osoba s tankom i prozirnom kožom.

Nastajanje podočnjaka često se pripisuje nedostatku pojedinih vitamina i minerala (željeza, vitamina K, B12 ili antioksidansa poput vitamina A, C i E). Također, smanjite unos soli jer previše soli u organizmu može rezultirati zadržavanjem vode u tijelu i usporavanjem cirkulacije, a samim time i pojavom podočnjaka.

Komentari