Najzdravija je čokolada ona iz biološkog uzgoja, te ona koja sadrži veći udio kakaoa
Osjetite li krivnju kad jedete čokoladu? Ne biste trebali! Naime, i drevni Maje su ju smatrali hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje. Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu. Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za vaše zdravlje.
A dobra je za:
1. Zdravlje srca: Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.
2. Antidepresant: Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na Dan zaljubljenih.
3. Riznica antioksidanata: Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima, prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
4. Regulacija šećera: Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to – flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
5. Važni minerali: Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom
U nastavku doznajte nekoliko važnih činjenica ali i mitova o čokoladi…
1. Čokolada sadrži puno kofeina
Netočno! Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži otprilike istu količinu kofeina kao i jedna šalica kave.
2. Čokolada uzrokuje akne
Netočno! Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.
3. Čokolada uzrokuje karijes
Netočno! U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.
4. Puno je ljudi alergično na čokoladu
Zabluda! Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.
Nemojte pretjerati sa čokoladom
Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali samo ukoliko s njom ne pretjerujete. Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži. Najzdravija je čokolada pak ona iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.
Tekst: Alternativa za vas
Foto: Profimedia
Komentari