Kurkuma latte ili zlatno mlijeko je trendu u svijetu, ponajprije među onima koji vole zdravi život i te žele biti fit. Osim što čisti od otrova, pospješuje i metabolizam pa je velika pomoć kod mršavljenja
Posljednji gastro hit na zapadu, vrući napitak od kurkume, đumbira i biljnog mlijeka (rižina, bademova, sojina…) u Indiji je poznat već stotinama godina i koriste ga mnogi jogiji. Zlatno mlijeko ili kurkuma latte kako ga zapadnjaci nazivaju, koristi se umjesto kave – mnogi njime počinju svoj dan i to zbog toga jer zagrijava organizam, daje mu ‘energetsku’ injekciju, ali i zbog mnogih zdravstvenih benefita.
Kurkuma je inače biljka žuto narančastog korijena iz porodice đumbirovki i dolazi iz Indije te je zato poznata kod nas kao indijski šafran jer okusom podsjeća na njega. Kurkuma je glavni sastojak popularnog začina curryja i jelima daje intenzivnu žutu boju te jak, gorak i ljut okus. Za to je glavni krivac njegov glavni aktivni sastojak kurkumin.
Osim kao dodatak žitaricama, umacima i mesnim jelima, kurkuma se naveliko koristi u Indiji i kao lijek i to vrlo često kao napitak za čišćenje organizma. Bogata je željezom, vitaminom B6 te vlaknima. Jača imunitet, pomaže kod prehlade, potiče cirkulaciju i probavu, ublažava napadaje gladi a usto ima stimulirajući učinak kao i kava. Zbog svega toga i zapad je prigrlio kurkumu kao začin u kuhinji te učinkovit detoks začin. Kao napitak poslužuje se kao čaj od kurkume ili ‘bijela kava’.
Recept za kurkumu latte:
Za pastu: 1 žlica praha kurkume, 120 ml vode, 15 g sitno sjeckanog đumbira
Za napitak: 350 ml biljnog mlijeka, 1-2 žlice paste od kurkume i đumbira, 1 žlica javorova sirupa, 1 čajna žlica kokosova ulja i prstohvat cimegta
Priprema paste:
U lončiću pomiješajte kurkumu, vodu i đumbir i kuhajte dok se ne pretvori u finu kašu odnosno pastu. Smjesu prelijte zatim u zdjelu. Ako je ohlađenu i poklopljenu stavite u hladnjak, izdržat će pet dana. Ova smjesa je baza za mliječni napitak od kurkume.
Priprema napitka:
Zagrijte u lončiću uz neprestano miješanje mlijeko, pastu od kurkume, javorov sirup, ulje i cimet. Neka se sve zajedno kuha oko dvije minute.
Napitak poslužite odmah. Preporučuje se ispočetka stavljati manje količine paste, jer je okus neobičan i intenzivan, pa se treba naviknuti na njega.
Komentari