Blagodati ljetnog voća

Ljeto je teško zamisliti bez marelica i bresaka, mogućnosti njihove primjene su neograničene, a blagodati na zdravlje neizmejrne

Obje se ove vrste koštuničavog voća zahvaljujući izvanrednom
okusu ubrajaju u najomiljenije voćke. Breskve i marelice su termofilne biljke i najbolje uspijevaju u dolinama na 250 metara nadmorske visine. Često ih se, međutim, može vidjeti i na višim mjestima, gdje njihova stabla krase unutarnje vrtove ispred južnih zidova, koji ih štite od hladnih vjetrova sa sjevera i proljetnog mraza.

marelice
Marelice imaju nisku kalorijsku vrijednost pa se preporučuju osobama koje žele smanjiti tjelesnu težinu. One sadrže male količine natrija i veliki udio kalija te obiluju elementima u tragovima,
kao što su mangan, fluor, kobalt i bor. Zahvaljujući tim supstancijama marelice pridonose očuvanju ravnoteže živčanog
sustava u slučaju pojave nemira, depresije, strahova i smanjenog
apetita. Najvažniji sastavni dio svježih i sušenih marelica
jest beta-karoten ili provitamin A, koji pridonosi dobrom vidu.
To, međutim, nije sve kad je riječ o zdravlju očiju: marelice se
preporučuju čak i kod pojave suhoće očne spojnice, kronične
iritacije ili svrbeža očiju, noćne sljepoće, ali i kronične upale sluznice
ždrijela i paranazalne šupljine, kao i kod pojave ekcema. Zahvaljujući velikim količinama željeza sušene marelice su odličan pomagač u borbi protiv anemije.

Borci protiv stresa

Breskve sadrže oko 80% vode, 9% šećera, vitamin A, vitamine
B, vitamin C, folnu kiselinu i minerale (magnezij, kalij, fosfor,
kalcij, cink, željezo). Sve ih to čini važnim sastavnim dijelom prehrane: one, naime, jačaju imunosni sustav, srce, krvne žile i krvotok, štite nas od slobodnih radikala, potiču izlučivanje vode iz
tijela, pomažu kod ublažavanja oteklina, gubitka tjelesne težine,
djeluju kao lagani laksativ (rješavaju problem zatvora), blagotvorno
djeluju na kašalj i astmu te uklanjaju ili smanjuju napetost
i stres.

Komentari