Brzi ali zdravi zalogaji na poslu

I brzi obroci mogu biti itekako uravnoteženi. Kombinirate li kruh - koji je bogat esencijalnim aminokiselinama i vitaminima B-kompleksa - s pravim namirnicama (namazima, salatom, mesom ili ribom), dobit ćete konkretan obrok koji ćete lako moći ponijeti na posao

Često možemo čuti kako se kruha svi rješavaju kada, primjerice, žele postići idealnu tjelesnu težinu, no pravi znalci znaju da se kruh nikako ne bi trebalo ubrajati među loše namirnice – sve dok je napravljen od dobrih i kvalitetnih sastojaka te ako ga se jede u umjerenim količinama. Naime, kruh je balansirana namirnica jer na 100 g sadrži 8,5 g proteina, 1 g masti i 46 g ugljikohidrata.

Potiče stvaranje hormona sreće

Bogat je esencijalnim aminokiselinama i sadrži skupinu vitamina B-kompleksa. Također, 100 g kruha sadrži samo gram soli i otprilike 230 kalorija, što ga nikako ne svrstava među najkaloričnije namirnice. Jeste li se upitali zašto nam se ponekad najteže odreći kruha? Naime, ugljikohidrati iz ove namirnice potiču proizvodnju serotonina – popularnog hormona sreće, a dokazano je kako najveću potrebu za kruhom imamo oko 16 sati i tada se preporuča pojesti obrok s kruhom. Bijeli, kukuruzni i onaj sa sjemenkama najpopularnije su vrste kruha.

I dok se osobama narušenog zdravlja (te onima koji imaju obiteljsku povijest dijabetesa) ne preporuča konzumacija bijelog kruha jer prebrzo otpušta energiju u organizam i tako povećava razinu šećera u krvi, zdravim osobama se upravo preporuča ta vrsta kruha (kao i integralni) za konzumaciju prilikom doručka jer ubrzava rad metabolizma. I kruh od cjelovitih žitarica je dobar izbor za ručak jer će dulje trajati osjećaj sitosti. Uz njega možete servirati mozarellu i rajčicu, a prava je poslastica ako ga premažete maslinovim uljem i dodate mu nekoliko kriški purećeg nareska te listove zelene salate.

Brzi i zdravi zalogaji na poslu

Svijetli raženi kruh s dodanim žitaricama zbog visokog udjela vlakana i vitamina nalazi se na samom vrhu zdravog odabira. Ispecite ga po domaćoj recepturi (i takav, kvalitetan, kupite u trgovini) i ponesite dvije kriške sa sobom na posao. Servirajte ga kao prilog uz mesni umak i salatu ili, ako nemate vremena, napravite od njega sendvič u koji ste dodali tunjevinu iz konzerve, narezano tvrdo kuhano jaje, list zelene salate i dvije ploškice rajčice te uz to popijte kefir.

KRUŠČIĆ OD SJEMENKI

Sastojci:

• 120 g maslaca
• 70 g badema
• 70 g lješnjaka
• 100 g suncokretovih sjemenki
• 90 g kokosova brašna
• 90 g lanenih sjemenki
• 50 g zobenih mekinja
• 250 ml vode
• prstohvat soli

Priprema:

U blenderu usitnite bademe, lješnjake i suncokretove sjemenke. Lanene sjemenke sameljite u mlincu za kavu te ih zakuhajte u 150 ml vode. Zobene mekinje također prelijte sa 150 ml vode i pustite da odstoje 10 minuta. U posudu stavite maslac sobne temperature i dodajte mu lanene sjemenke, zobene mekinje, orašaste plodove te kokosovo brašno i sve miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu stavite u papirom za pečenje obložen lim i pecite 40 minuta na 180ºC. Ekstra savjet: Kruščić od sjemenki poslužite uz grčku salatu, namaz od tunjevine ili umak od povrća i mesa.

DOMAĆE POGAČICE BEZ BRAŠNA

Sastojci:

• 3 jaja
• 90 g kremastog sira
• 1 žličica praška za pecivo
• prstohvat soli

Priprema:

Žumanjke miješajte sa sirom sve dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Potom im dodajte prašak za pecivo i ponovno promiješajte. Bjelanjcima dodajte sol i miksajte. Kada ste dobili čvrst snijeg, lagano, žlicom, dodavajte ga u smjesu od žumanjaka. Sve dobro izmiješajte i na lim za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, žlicom vadite smjesu tako da dobijete 9 jednakih hrpica. Stavite ih peći 25 minuta na 150ºC. Ekstra savjet: Jedite ih kao prilog uz tunjevinu iz konzerve ili miješanu salatu s nekoliko kapi maslinova ulja s iscijeđenim sokom od limuna.

Komentari