Kad se med i voće sljube u neodoljiv i zdrav desert

Ovo je još jedna priča o uspjehu

Med je davnina poznat po svojim nutritivnim vrijednostima te kao namirnica za kojom posežemo kad smo bolesni ili pak u želji da zadovoljimo potrebu za slatkim. Kako povezati te dvije potrebe i dodatno potencirati slatke užitke u medu s jagodom, borovnicom, limunom i đumbirom ili zelenom pšenicom? Odgovor na to i još neka druga pitanja dala nam je Ivana Stavljenić koja se bavi proizvodnjom organskih krem medova. ‘Riječ je o medovima i eko dodacima u obliku voća, superhrane i začina iz ekološkog kontroliranog uzgoja i sve je rađeno iz sirovina po kvaliteti sirove hrane’, kazala nam je Ivana te otkrila kako je došla na ideju umiješati jagode i borovnice u med, obzirom da su voće i med teško spojiva kombinacija.

‘Već neko vrijeme imamo sličan proizvod, mladu zelenu pšenicu u medu koja je pripravak krem strukture, temeljen na sličnim metodama nastajanja.

Iz naše bliže i šire okoline dobivali smo često komplimente za super zdravi slatki desert, a i zdravstveno pogodan pripravak pa je spontano došla i ideja o proširenju. Htjeli smo napraviti sličan pripravak, ali još ‘draži’ svakom kućanstvu kao nadomjestak za konvencionalne deserte. Tako smo krenuli s testiranjima različitih aroma i okusa i odlučili se proširiti ovu liniju. Najprije smo lansirali tri različite arome za više ukusa i ciljnih skupina. Tako smo napravili dječju verziju kroz med s jagodama, med s borovnicama neka je obiteljska priča jer je favorit velikih i malih, dok je med s đumbirom i limunom bio odgovor na viruse, prehlade, probavne poteškoće. Uz već postojeću zelenu varijantu mlade pšenice u medu, uvodna linija je zaokružena.’

A ima li neka tajna u recepturi? ‘Naravno, tajni sastojak uvijek stoji u kvalitetnoj sirovini i kako ju optimalno iskombinirati u vrhunski okus, jednom riječju savršen balans u koji se uvijek uklapa i pozitivna emocija u stvaranju savršenih okusa, kao jedan od temeljnih preduvjeta za uspjeh. Na spomen jagode, rijetko tko može pomisliti da se može promašiti izborom jer jagoda je jagoda, slatka, mirisna, a u medu postaje med medeni! Ipak nije tako jer za savršenu formulaciju potrebna je i savršena jagoda i med koji se sljubljuju u željenu aromu. Tako je trebalo tragati za ‘onom pravom’ sortom jagode koja bojom, mirisom i okusom izvrsno odgovara za finalni krem pripravak. Iskustva roditelja s medom s jagodama prelaze u anegdote, skrivaju ga na tajna mjesta da često zaborave i sami koja su to, djeca ga uspoređuju s karamelama, ako ga konzumiraju na žlicu, a izvrsno paše i u mlijeku, kao pojačivač u smoothie, na palačinkama, kao namaz na kruhu. Na sve kombinacije možete čuti samo ‘molim još’!‘, priča nam Ivana te otkriva koja je omiljena verzija u njezinom domaćinstvu.

Ivana Stavljenić

‘Teško je izdvojiti jednu, jer su nam sve srcu i nepcu drage, ali favorite prilagođavamo godišnjim dobima, vrstama primjene, a bitan faktor igra i dob. Mlađi članovi favoriziraju voćne verzije, dok smo mi odrasli, posebno zimi, fanovi meda s đumbirom i limunom. Osim što grije organizma, dezinficira grlo, djeluje antivirusno, a ova formulacija posebno je moj favorit zbog njegove osvježavajuće citrusne note uz i nježnu pikantnost i najbolje je konzumirati ga na žlicu. Kad je riječ o palačinkama, borovnica je tu apsolutno najbolja verzija, a poznata je i kao snažan antioksidans. Med s jagodama daje okus svježih jagoda u svakoj teglici, kao da je proljeće prisutno u vašem domu svaki dan! Izvrstan je na žlicu, u mliječnom napitku, kao namaz, a djeluje pozitivno na raspoloženje i zdravlje uz sadržani izvor prirodnih vitamina, minerala i aminokiselina iz oba izvora.’

 

Komentari