Debljina – više od estetskog problema

Debljina je bolest koja može skratiti životni vijek, ali i uzrokovati nastanak mnogih drugih bolesti, prije svega kardiovaskularnih, dijabetesa i tumora

Hrvatskoj čak 65 posto ljudi ima prekomjernu tjelesnu težinu. Svake godine broj pretilih u nas se poveća za čak 2 posto. Stručnjaci danas debljinu vide kao bolest koja može skratiti životni vijek
te je povezuju s nastankom mnogih drugih bolesti, prije svega kardiovaskularnih, dijabetesa tipa 2 i tumora.

Konstantno upalno stanje

Prženje u dubokom ulju, polugotovi proizvodi, šećeri (prije svega oni dodani u proizvode, poput fruktoze, glukoze i fruktoznog sirupa), loše masnoće, manjak vlakana u prehrani…, sve su to tempirane bombe i glavni krivci za epidemiju pretilosti. Debljina je najmanje estetski problem, jer ‘višak’ koji je većini ljudi ‘trn u oku’ zbog vanjskog izgleda ustvari mijenja naše tijelo iznutra. Mijenja ga tako da ga konstantno ‘drži’ u nekoj vrsti upalnog stanja zbog kojeg polako stradavaju unutarnji organi te se usporava metabolizam. Uzroci debljanja su kod svake osobe različiti. Iako su mnogi skloni reći da im se sve prima i da uopće ne jedu puno, činjenica je da je glavni uzrok debljanja to što, jednostavnim rječnikom rečeno, unosimo više nego što potrošimo. Problemi s probavnim traktom, jetrima i nepravilnim radom endokrinog sustava najčešći su ‘krivci’ u fizičkom smislu, baš kao i prespor probavni trakt ili jetra puna nečistoća, što će s vremenom dovesti do nakupljanja kilograma. I bolesti endokrinog sustava, koje su danas sve češće, također mogu dovesti do pretilosti.

I o ovom treba razmisliti!

Promjena prehrane ključna je za uspjeh, no većina nutricionista neće podržati ‘koncept’ favoriziranje jedne namirnice tijekom dijete, kao što je to bio slučaj s UN dijetom (proteinskom) u kojoj meso ima ključnu ulogu.

Ni svako voće i povrće nije uvijek dobra opcija. Želite li smršavjeti, ipak ćete morati izbjegavati neko voće i povrće. Primjerice, krumpir, pa umjesto jednog krumpira (80 g) radije pojedite 500 g tikvica – to je kalorijski ista vrijednost. Isto tako, jabuka je bolja opcija od banane.

Komentari