Prema bojama dijelimo ih u pet kategorija
Za uravnoteženu prehranu, uz makronutrijente (masti, vlakna, ugljikohidrate i bjelančevine) i mikronutrijente (vitamine i minerale), izrazito su važni i fitonutrijenti. To su aktivni spojevi, odnosno antioksidansi koji štite biljke od slobodnih radikala – reaktivnih molekula koje mogu oštetiti stanice. Zbog antioksidativnog djelovanja biljne namirnice pridonose našem zdravlju i štite nas od bolesti.
Našem organizmu potrebna je raznovrsnost namirnica. Nije dovoljno unositi svaki dan jedno te isto voće i povrće. Fitonutrijenti daju biljkama boju i prema tome ih dijelimo u pet različitih kategorija. Za normalan rad organizma, važno je svakodnevno jesti voće i povrće iz svih pet kategorija.
1. Zeleno voće i povrće
Voće: avokado, kivi, limeta, zeleno grožđe, zelene jabuke
Povrće: peršin, kupus, šparoge, kelj, krastavci, grašak, brokula, zelena salata
2. Ljubičasto-plavo voće i povrće
Voće: borovnice, ljubičasto grožđe, kupine, crni ribiz, šljive, grožđice
Povrće: patlidžan, ljubičasti krumpir, ljubičasti kupus, cikla
3. Crveno voće i povrće
Voće: trešnje, višnje, jagode, maline, grejp, brusnice, lubenica, šipak (nar), crvene jabuke
Povrće: rajčice, crveni luk, crveni krumpir, rotkvice, crvene paprike, repa
4. Žuto-narančasto voće i povrće
Voće: ananas, mango, breskve, mandarine, marelice, dinja, limun, nektarine, naranče, papaja, žute kruške
Povrće: mrkva, bundeva, kurkuma, kukuruz, žute paprike, krumpir
5. Bijelo voće i povrće
Voće: kokos, banane, smeđe kruške, bijele nektarine, bijele breskve
Povrće: cvjetača, češnjak, đumbir, koraba, korijen peršina, bijeli kukuruz
Komentari