Hrana je jedno od najsnažnijih oružja u okviru arsenala namijenjenog borbi protiv depresije
Jedna studija objavljena u lipnju 2015. potvrđuje ovaj stav: znanstvenici su, naime, otkrili da povećana konzumacija vlakana te punozrnatih žitarica i proizvoda ima zaštitni učinak, dok se pak prehrana koja obiluje dodanim šećerom i rafiniranim žitaricama povezuje s povećanim rizikom za obolijevanje od depresije. Donosimo pet prijedloga vezanih uz namirnice koje biste trebali dodati na svoju listu za odlazak u kupnju.
ZELENO LISNATO POVRĆE
Pojedite barem jednu porciju dnevno. Povrće poput kelja, špinata i blitve obiluje folatima, koji su od presudne važnosti kod proizvodnje serotonina i dopamina.
MORSKI PLODOVI
Jedna je australska studija iz 2014. pokazala da žene koje jedu ribu barem dvaput tjedno imaju 25 posto manji rizik za obolijevanje od depresije nego one koje rjeđe jedu ribu. Osim ribe, isti učinak imaju i morski plodovi.
GRAH
Grah može pridonijeti boljem raspoloženju i to zato što sadrži prebiotike, odnosno vlakna koja hrane dobre bakterije u našim crijevima, koja pak imaju važnu ulogu u reguliranju upalnih procesa i održavanju zdravlja mozga.
ORAŠASTI PLODOVI
Mediteranski način prehrane uz dodatak 30-ak grama orašastih plodova dnevno smanjuje rizik za obolijevanje od depresije za oko 20 posto. Orašasti plodovi sprečavaju pojavu niske razine neurotrofnog moždanog faktora (BDNF), proteina koji je odgovoran za dobro funkcioniranje spojeva u mozgu.
TAMNA ČOKOLADA
Priuštite si koju kockicu čokolade s minimalnim udjelom kakaa od 70 posto. Riječ je, naime, o namirnici čiji sastojci pospješuju priljev krvi u mozak.
Komentari